24 чисто нови приказки

Истина е! 24 са и наистина са чисто нови.

Аз поне преди не съм срещала такава пъстра смесица от най-различни животинки, които авторката Величка Настрадинова е превърнала в достойни герои на приказки. Е, наистина ще срещнете и традиционната жаба, но тя е скъсала с образа на омагьосана принцеса и е в съвсем нова роля. Срещат се и феи, но и те са доста необичайни. Стари са и не размахват вълшебни пръчици наляво-надясно в изпълняване на желания.

А какви животни според вас се крият зад имена като Шльоко, Гаргу, Рижко, Кукун, Спиро и Ламята? За Гаргу и Рижко вярвам ще се досетите, че са гарга и котарак. Обаче се хващам на бас, че няма да разкриете Шльоко, Спиро и Ламята докато не прочетете самите приказки.

Май най-честите герои в тази прекрасно илюстрирана книга са котките, котараците и котетата. И пернатите са добре представени – със своенравни сови, гарван, аристократични гарги, врани и дори папагал от застрашен вид.

Само да не решите, че в тези приказки няма герои в човешки облик. Съвсем не е така. Има си млад стрелец, най-различни деца и дори три девойки – Едноочка, Двуочка и Триочка. Но хората не са най-интересното във всяка от тези нови приказки.

Както във всички приказки, поуки не липсват. Аз като че ли си харесах най-много напомнянето на авторката, че ние – човеците – не сме сами на земята и трябва да знаем мястото си в природата. Вярно, че сме доминиращият вид, но това не ни дава право на абсолютна свобода в действията. Дори напротив, натоварва ни с отговорност към другите живи същества.

Искам специално да ви обърна внимание, че за илюстрации на 24-те приказки са използвани чудесните рисунки на децата от школата „Мода и дизайн” с ръководител Милена Владкова към Националния дворец на децата в София. Аз смятам, че резултатът е повече от сполучлив.

И така, какво чакате? Бегом на днешното представяне на книгата от самата авторка от 17,30 ч. в зала “Фоайе” в Националния дворец на децата, а после се насладете на приказките и детските рисунки. Каква по-хубава комбинация?

Автор: Лора Филипова

[club]