Търси се: Рицар на книгата

Вече две десетилетия наградите „Рицар на книгата” отличават хора и институции, подпомогнали съществено развитието на книгоиздаването и насърчаването на четенето в България. При учредяването си през 2004 г. наградите се връчват на журналисти с най-голям принос в отразяването на издателския бизнес у нас. От 2006 г. е въведен приз за политици и общественици, оказвали системна подкрепа на българското книгоиздаване. По-късно през годините към категориите се добавят библиотека/библиотекар и учител/училище. Това са четирите области, в които търсим Рицари на книгата и днес.

Всеки български гражданин може да номинира свой кандидат през контактната форма в сайта на наградата. Номинации ще бъдат приемани до 10. април, а носителите ще бъдат определени чрез онлайн гласуване от членовете на Асоциация „Българска книга“. Отличията ще бъдат присъдени на 23. април, Международния ден на книгата и авторското право.

Ето кои бяха носителите на наградите през 2023 г.:

  • в категория общественик: 178-те депутати от 48-ото Народно събрание, които приеха 9% ДДС като постоянна мярка за подкрепа на книгата и книгоиздаването;
  • в категория журналист/медия: Предаването „Посока „Култура“ по Darik.bg;
  • в категория учител/училище: II ОУ „Д-р Петър Берон“ – Шумен;
  • в категория библиотека/библиотекар: Народна библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново
На снимката: депутатите от 48-ото НС