Световни специалисти представят актуални изследвания и добри практики за ранно детско развитие (онлайн събитие)

За втора поредна година фондация „Бернард ван Лейр“ и Международната асоциация „Стъпка по стъпка“ целят да направят достъпни научните изследвания и добрите международни практики. Те са представени в списание Early Childhood Matters и са полезни за българските специалисти в сферата на ранното детско развитие.

Българските партньори в проекта са фондация „Тръст за социална алтернатива“, фондация „За нашите деца“ и Фондация за децата в риск по света, които се включват в инициативата с три събития през март.

Желаещите ще могат да се срещнат с авторите на три от статиите в списанието и да научат повече за това как засегнатите теми са релевантни за българския контекст.

Във фокуса на първото събитие е статията „Подкрепа не само за физическото, но и за умственото израстване на децата: ето как“. 

То ще се проведе в две части на 4 и 5 март 2021 г. в платформата Zoom.

4 март (четвъртък) 17:00 до 18:00
Zoom: https://cutt.ly/Xll8VZU

По време на срещата авторите ще представят статията, ще споделят своите мотиви да направят проучването, както и впечатленията и интересни примери.

5 март (петък) 10:30 до 12:00
Zoom: https://cutt.ly/1II4AZr

В този панел ще бъдат представени четири добри практики от България, а Вал Стоева от фондация „Детски книги“ ще представи резултатите от проекта „Библиотека в детската градина“, организиран съвместно с 29 ДГ „Слънце“ – София.

„Подкрепа не само за физическото, но и за умственото израстване на децата: ето как“ анализира 75 програми за ранна интервенция в цял свят. В много страни те се фокусират върху храненето и превенция на забавянето в растежа, вместо да се насърчават отзивчиви грижи и възможност за учене.

Изводите са красноречиви: инвестициите само в храненето няма да бъдат достатъчни за отглеждане на процъфтяващи индивиди и общности.

Повече по темата можете да научите от видеото:

На 9 март фондация „За Нашите Деца“ ще е домакин на уебинар  на тема „Изграждане на системи за ранно детско развитие“.

В края на март фондация „За децата в риск по света“ ще е домакин на уебинар „Как Covid-19 ускорява промяната: иновации по отношение работата с родителите в Израел“.