София Моно 2019 с богата детска програма

Деветото издание на фестивалът на моноспектаклите “СОФИЯ МОНО 2019” ще се проведе от 1-ви до 9-и юни на обичайното му място – в уютния парк на Военна Академия “Г.С.Раковски” в София. Организаторите на събитието – Продуцентска къща Артишок и Столична община ще посрещнат подобаващо верните фенове на театъра, под открито небе, веднага след края на театралния сезон.

В тазгодишното издание на “СОФИЯ МОНО” можете да видите някои от най-качествените моноспектакли и любопитни театрални постановки от афиша. Сред тях “Променяне” – първият моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова, “Черното пиле” на Мариус Куркински и “Чамкория” с участието на Захари Бахаров.

В традиционната за събитието кино вечер тази година ще бъде излъчен премиерният филм “УЮТ” с режисьор Камен Донев. Любимият актьор ще играе и моноспектаклите си “Възгледите за народното творчество” и “Възгледите за народната просвета” в две от вечерите на фестивала.

За разлика от предишни издания, тази година в рамките на “СОФИЯ МОНО 2019” ще има повече детски дневни съпътстващи събития. В парка на Военната академия, малки и големи приятели на театъра ще се забавляват с богата куклено-театрална, театрална и литературна програма, в която деца ще играят за деца, писатели ще се срещнат с читатели. Детските събитията са с начален час 13.30 ч. и свободен вход.

Ето и какво можете да посетите с децата си в рамките на фестивала:

1 юни
“Бременските музиканти” от Братя Грим – куклено-театрална школа за деца  “ГЛУХАРТЧЕТА” представя забавен куклен спектакъл, изпълнен от деца за деца. Постановката е дело на Таня Гигова и Крум Крумов. Следва Работилничка за кукли, в която могат да се включат малките зрители.

2 юни
“Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир – откъси. Представят деца от театрална школа и фондация “Ведна”. Постановка – Милена Мавродинова и Красимира Методиева.

4 юни
“Библиотека за всеки“ – в партньорство с Национална Библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”. Малки и големи ще могат да се включат в разходка по пътя на книгите на тема “от праисторическите писмени знаци до дигиталната ера”.

5 юни
“Европейските тийн идоли” – среща-дискусия с писателката Юлия Спиридонова три пъти номинирана за най-голямата награда за детска литература „Астрид Линдгрен“. Ще бъдат представени романите ѝ „Тина и половина“, „Графиня Батори“, „Макс“ и „Кронос, тоя нещастник“. Събитието е подходящо за тийнейджъри.

6 юни
“Объканото стихотворение” – представят деца от втори клас на 38 ОУ “Васил Априлов”.

8 юни
Работилница за сапунени балони в партньорство с театър „Мале Мале“ и асоциация АРДУС. Зрелищен спектакъл и работилница със сапунени мехури – без думи, в които ще се включат и децата от АРДУС – Асоциация на родителите на деца с увреден слух.

Билетите за спектаклите в програмата на “СОФИЯ МОНО 2019” могат да се закупят в мрежата на Ticketportal.bg, Билетен център в НДК, билетна каса на зала “Арена Армеец”, бензиностанции ОМВ, книжарници Booktrading, Office1Superstore. Началният час на вечерните представления е 21.00.

Подробности и новини за фестивала можете да следите във фейсбук.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.” и се осъществява с подкрепата на Национален фонд култура – програма “ПУБЛИКИ”.