„Скъпо тъпо дневниче“ разнищва училищните неволи на непопулярните дами

Интересът към графичните романи, вдъхновен от Дръндьото Грег, провокира издаването на готини нови поредици като „Дневниците на загубенячката“, „Тими Провала“, „Историите на Дерек“. Към тях отскоро можем да прибавим и поредицата „Скъпо тъпо дневниче“ (изд. „Хермес“). Двете книги, които излязоха едновременно от печат – „Да се престорим, че това не се е случвало“ и „Панталонът ми е обсебен от духове“ – се заемат с нелеката задача да разнищва момичешките пубертетски неволи.

Главната героиня тук е Джейми Кели. Тя е на ниво 7 по скалата за популярност в училище, има подъл бийгъл с дизайнерски наклонности на име Стинкър и майка, чиито кулинарни престъпления могат да вгорчат живота на макс:

„…Снощи тя (мама) приготви ястие със 147 съставки, но въпреки това беше ужасно на вкус. Не е за вярване, че нито една от всички 147 съставки не беше вкусна.“

Най-добрата приятелка на Джейми е Изабела. Тя е леко шантава (и малко глуповата дори), има мания по ароматите и се опитва да измайстори СуперАромат. Освен това е болна по идеята само тя да ползва дадена миризма, което може да бъде адски гадно (Рол-он за уста? Какво, по дяволите?!?) Ugh! Изабела винаги има добри идеи как да съсипе живота на другите (заради голямото си семейство), умее да се бие доста здраво и е изобретател на скалата за загубенящина.

Най-големият враг на двете момичета (и особено на Джейми) е Анджелин. Както сигурно се досещате, тя е ослепително красива и умее да очарова всички момчета (дори Хъдсън Ривърс, в когото Джейми е тайно влюбена). Има златисторуса коса, страхотна фигура и вероятно е изключително зла (няма как да бъде другояче, нали?). Единственият проблем е, че само авторката на дневници подозира за враждата между нея и прелестната ѝ съученичка. А оттук се пораждат ОГРОМНА част от проблемите на Джейми!

Как зубрачки стават крадли на парфюми и момчета, що за гуша има готвачката в стола, ангел или демон е Анджелин и кой диктува новата мода в училище ще научите от „Скъпо тъпо дневниче: Да се престорим, че това не се е случвало“ и „Скъпо тъпо дневниче: Панталонът ми е обсебен от духове“ (изд. „Хермес“) .

Историите за дневниците на Джейми Кели, сътворени от Джим Бентън, са приятна разтуха след натоварен училищен ден. Носят свое собствено чувство за хумор и вероятно ще допаднат на читателите, които са влюбени в графичните романи. Трябва да призная, на моменти ми се стори, че авторът не толкова съчувства, колкото искрено се присмива от позицията на мъж на неволите на своята героиня и на проблемите, в които тя сама се вкарва (даа, нали все пак е тийнейджърка!), но подозренията ми вероятно са плод на моето ОКР спрямо суфражизма* ;). Книгите се четат бързо, предизвикват чести усмивки и са похдодящи за подарък на читатели над 10 г.

* ОКР значи обсесивно-компулсивно разстройство, от каквото страда и Джейми, но по отношение на Анджелин 🙂

Автор: Вал Стоева