Сън в лятна нощ: книжно-музикална наслада за душата

Ако следите поредицата на изд. „ЕМАС“, създадена от тандема Марко Зимса – Дорис Айзенбургер, няма да се учудите, че поставям книгата „Сън в лятна нощ“ в категория „Най-най-любими четива“. Замислена като пътеводител на децата в света на класическата музика, поредицата представя някои от най-известните произведения по достъпен начин, като съчетава в перфектна хармония музика и текст.

„Сън в лятна нощ“ не прави изключение от познатите ми до момента проекти на Марко Зимса. Книгата започва с кратко разяснение: Феликс Менделсон Бартолди е създател на музиката към пиесата, написана от Уилям Шекспир преди повече от 400 години. И ако за възрастните музиката на Менделсон е самодостатъчна, то за децата разяснението на пиесата е много важно, за да бъдат спечелени да слушат и гледат с интерес.

Следвайки желанието да разкрият на малките слушатели и читатели тайните на „Сън в лятна нощ“, Зимса и Айзенбургер представят героите в пиесата, описват накратко събитията в отделните действия и сцени и съчетават всичко това с нежни илюстрации. Дискът, неразделна част от книгата, превежда слушателите през написаното, като допълва текста с музика и още любопитни разяснения.

Историята е разказана през погледа на пакостливия елф Пък. Той повежда читателите на необичайно пътешествие не само в Древна Гърция, но и в света на елфите. С негова помощ ще научите за съдбата на Хермия, Лизандър, Елена и Деметрий; ще се посмеете на занаятчийте-актьори и ще станете свидетели на силата на омайното биле, способно да омагьоса дори кралицата на елфите Титания.

Докато четете, ще забележите отстрани на основния текст кръгче с музикален ключ и число – това е легендата, водеща към съответния откъс от произведението в диска. Ако пък решите, можете дори да си направите експеримент – да оставите Александър (гласът на водещия от диска) да прочете историята вместо вас, а вие да откривате подробностите в илюстрациите, към които ви насочва той. Но предупреждавам – има известни разлики в текста и диска, затова не пропускайте да прочетете и текста!

Книгата прочетохме и слушахме в проект „Експериментът“ с най-малкия член на нашия екип – Даниел. Следвайки насоките на експертите, че класическата музика се отразява благотворно на развитието на бебешкия мозък, също като четенето, двамата с него се впуснахме в чудесното приключение, сътворено от Шекспир, Менделсон, Зимса и Айзенбургер. Реакцията му? Книгата разглеждаше с интерес, а музиката от диска се лееше като приятен фон около нас. Разбира се, книгата ще е много по-подходяща и интересна за малко по-големите читатели и слушатели, които ще открият лесно връзката между музикалните и литературни творби.

„Сън в лятна нощ“ е изумителен по замисъл проект. Неслучайно създателят му Марко Зимса представя в над 20 спектакъла на месец тайните на класическата музика пред децата в Австрия. И макар той да не гостува на българската публика, чрез книгите му ние също можем да открием магията на класическите произведения.

Книгата бе номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2015 в раздел „Иноватори“ тъкмо заради съчетанието на мултимедийните елементи с основния текст.

А сега се насладете на второто произведение от музикалния диск, съпътстващ книгата: 

Вземете книгите с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.