Първи стъпки в българския фолклор с „Легенда за първия кукер“

„Легенда за първия кукер“ на студио „Змей“ и „Егмонт“ е пример как анимацията може да възпитава чувство за принадлежност, да дава уроци по български фолклор и да се превърне в книга. През 2017 г. книгата неслучайно спечели Награда „Бисерче вълшебно“. Ето как учителите могат да се възползват от предимствата й в клас:

Традициите са трудно за обясняване нещо. Корените си човек първо трябва да усети.

Да му настръхне душата, когато чуе тъпан; да занемее от красотата и хармонията на хорото; да усеща силата на морето; да се прекланя пред мълчаливото величие на горите; да умее да съзерцава гордите планински зъбери.

Тогава той ще иска да знае за традициите, за историята.

Дали се получава децата да искат да знаят? Много искам да вярвам, че е така. Даже знам, че понякога е така. Обаче не е лесно да го направиш, а ето ей тези хора са усетили магията и са се постарали, повече от много, да я предадат на другите.

Засега със сериал не разполагаме, но имаме „Легенда за първия кукер“. А тя е прекрасна.

Това е приказка, мит, легенда. Фолклор и традиция. Сказание, за това как са се появили първите воини кукери. За това как едно малко селце може да се опълчи на Чумата и да постави началото на вековна традиция.

Това е историята на смелия Антон, който не се предава и избира да се бори и среща самодивите. А те му дават магията си.

Това е разказ за силата на Природата и за нейната любов към човеците.

И за това, че доброто, не може без злото, ако искаме да има хармония в живота.

Това е книга, която ни позволява да надникнем в невероятно богат приказен свят, в които живеят земейове, лами, кукери, самодиви и юнаци.

Тази книга може да покаже как трябва да се преподава български фолклор.

Мнението ми на учител е, че тази книга би могла да послужи като прекрасно първо произведение, въвеждащо децата в света на българските традиции и народно творчество. Прочетете „Легенда за първия кукер“ с децата си и им покажете магията на българските земи.

Повече за проекта „Златната ябълка“ на студио „Змей“ можете да научите от сайта им.

Вземете книгите на студио „Змей“ от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.