Предпразнично: „Детски книги“, община Чавдар и „Камъче си нарисувай“

Любовта към книгата минава през любовта към езика, а най-сигурният начин да заобичаш нещо е да го опознаеш. Работилницата „Камъче си нарисувай“ е сред събитията, чиято цел е запознаването на децата с детството на българския език чрез първата българска азбука – глаголицата. 

„Камъче си нарисувай“ е инициатива, подета от фондация „Детски книги“ и Българската библиотечно-информационна асоциация. Замислена е като съпътстваща честванията на Деня на равноапостолите Кирил и Методий (11. май) и Деня на българската просвета и култура (24. май). От 2016 г. насам тя се провежда многократно в различни населени места в страната и става част от историята и на други проекти, насърчаващи четенето и грамотността. На осми май 2022г. „Камъче си нарисувай“ зарадва жителите на община Чавдар и нейните гости, пристигнали специално за мероприятията в обявения Месец на книгата (23. април – 24. май).

Началото на „Камъче си нарисувай“ обяви кметът на Чавдар, Григор Даулов. Той връчи на председателя на „Детски книги“, Вал Стоева, специален плакет за гост-лектор на Месеца на книгата.

Тон на работилницата даде прочитът на няколко произведения от обичани родни автори. Децата пътуваха във времето с „Ваканция в Средните векове“ (изд. „Точица“) и през най-розовия от всички светове с „Пъстри приказалки“ (изд. „Жанет 45“), смяха и дивиха се на няколко „Небивалици от А до Я“ (изд. „ФЮТ“) и правиха палачинки с „Не е честно“ (изд. „Жанет 45“). Голям интерес сред тях предизвикаха и книгата с игрословици „Безбука“, а най-любопитен за техните родители бе сборникът с българските буквари от последните две столетия (изд. „Просвета“).

Гладкото провеждане на работилницата бе подсигурено от фирма „ХермесСофт“, чийто екип припозна каузата ни за по-грамотни деца като своя и ни предостави безвъзмездно авторските си шрифтове на кирилската и глаголическата азбуки.

Незаменимата подкрепа на „ХермесСофт“ ни позволи да изработим полезен ресурс за участниците в „Камъче си нарисувай“, а и за педагозите, библиотекарите и родителите, които искат да възпитат положително отношение към езика в своите деца.

PDF файлът на работния лист може да бъде изтеглен оттук и да бъде използван като помагало при разискване на теми за писмеността, езика и историята.

Разшифроването на думи и изречения от глаголица събра множество деца и възрастни от село Чавдар и региона. Те търсиха и обсъждаха букви, изписваха собствени тайни кодове и приветствени послания за своите близки и приятели. На „Камъче си нарисувай“ се насладиха и малчуганите под тригодишна възраст, които рисуваха и разглеждаха буквите редом до по-големите.

Всяко дете, посетило събитието, си тръгна със сувенир, сътворен лично от него – камък, изпъстрен с интересни рисунки и глаголически букви.

Заразителната еуфория на децата и смислените разговори с техните родители за пореден път ни доказаха, че миналото ни, събрано в детски шепи, е в добри ръце.