Понеделник – най-лошият ден сега и завинаги

Започвали ли сте седмицата с агресивния звън на будилника в шест? С онова желание календарът да е сбъркал и да е все още неделя? С абсолютната НЕготовност на тялото да се разсъни и захване дори с рутинните дейности? Е, винаги може да е по-зле. Например в понеделник алармата да се обади в 05:00, както се случва на Джъстин Чейс. Ева Аморес поднася неволите на Джъстин в книгата „Най-лошата седмица евър. Понеделник“ (изд. „Прозорец“) с преливаща доза хумор и пиперлив сарказъм.

Джъстин Чейс е 12-годишен хлапак като всички други. С тази разлика, че неговият живот е наистина объркан. Майка му е вманиачена по правилата и се жени повторно – и то не за кого да е, а за вампир. Това налага някои съществени промени в живота на момчето. Затова в понеделник всички стават по първи петли и потеглят към новия дом на Джъстин – къщата на баща му. Както и към новото училище, пълно със свирепи учители и критични съученици. И сякаш това не е достатъчно, сватбената торта е ужасяващо плодова и дори не става за утеха.

В дома на баща му следват още и още изпитания за нервите – хладилникът е зареден САМО със зелена и стряскащо полезна храна. Но най-лошото е, че таткото на Джъстин все така го нарича с унизително галени имена и продължава да кара набиващата се на очи кола с форма на тоалетна чиния. Тук някъде е моментът, в който ние, възрастните, бихме си пуснали един ден отпуска. Джъстин обаче трябва храбро да се стегне, защото тепърва му предстои първият ден в новото училище. Напълно разбираемо, той решава да се зареди със сили, като излапа цялата захарна глазура на сватбената торта (единственото от нея, което става за ядене)… Има добри и лоши решения, а има и глупави такива, за които съжаляваме дълго, след като сме ги взели. Точно това решение се оказва особено лошо за Джъстин, защото предизвиква бурното възмущение на стомаха му.

Нищо неподозиращият Джъстин отива на училище, готов да се старае до пръсване, само и само да впечатли съучениците и учителите си. Скоро става ясно, че нещо в него наистина е готово да изригне и се налага спешно да посети…тоалетната. И това за съжаление е само началото на голямото стискане на бузи, изпотяване и засрамване, които Джъстин се налага да понесе през този особено гаден понеделник. Поне мисията му е изпълнена, защото всички определено са впечатлени.

Трябва да се признае, че книгата е изключително забавна и илюстрациите на Мат Косгроув са страхотни. Рисунките не само подхождат чудесно на текста, но и сами по себе си разказват истории, внасят нюанси, наслагват още и още. Уверявам ви, че илюстрациите ще разсмеят както читателите, така и родителите.

Едно важно и може би нужно уточнение е, че „Най-лошата седмица евър. Понеделник“ е книга, създадена изцяло за забавление. Тоалетният хумор без съмнение е в обилно количество, но пък децата действително го намират за особено смешен. Случките в книгата са хиперболизирани ситуации и преживявания, които под една или друга форма се случват или мисълта за тях е тревожила поне веднъж всеки от нас.

Ако оставим хумора настрана обаче, книгата е добър избор, ако искате да разпалите любопитството на неохотните читатели. Тя ще промени мнението им, че четенето е само за „сухари“ и нищо чудно след нея да подхванат и нещо друго. А за нас, възрастните, Джъстин Чейс оставя мъдър, макар и горчив съвет – че децата ни са чувствителни същества, които определено не харесват да бъдат засрамвани. Така че следващия път не целувайте детето си в захлас пред целия клас, не наричайте порасналото си момче „сладкишче“, не му изпращайте отровно зелено смути за училище и определено не купувайте семейна кола с формата на тоалетна чиния.

В случай че вече сте забравили, то напомням, че е едва понеделник. Най-лошата седмица на Джъстин тепърва започва. Вие обаче можете да направите собствената си по-забавна, като разгърнете споменатата книга.

 

Вземете книгaта с код DK19 от Ozone.bg 

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.