Полезните гадости на човешкото тяло

„Полезните гадости на човешкото тяло“ (изд. „ФЮТ“) е енциклопедия с капачета от различна порода. Тя показва област от човешката физиология, която обществото е приело да остане скрита.

При споменаване на изпражненията, урината или повръщаното хората гнусливо сбръчкват носове и казват: „За тези неща не се говори!“. Да не говорим за тях съвсем не значи, че те не съществуват и че не са жизненоважни процеси.

Като възрастни обикновено обясняваме, че не трябва да имаш сополи, че е лошо да имаш рана, да миришеш на пот е противно, а акото никога не трябва да се пипа. И често пропускаме да обясним защо. За да бъдат децата здрави физически, а и ментално, е важно те да познават цялото си тяло – не само частите, за която ни е лесно да говорим.

Всеки разтвор в енциклопедията представя различна „гадост на човешкото тяло“.

Първи са сополите. Те винаги са в нашите носове, не само когато се почувстваме настинали и се оказва, че са много полезни за дихателната система.

Кихането също е необходимо, за да може носът да бъде чист и да работи добре. Интересно е как цветът на сополите може да подскаже дали сме здрави или трябва да си останем едни ден у дома и да пием повече чай.

Следва повръщането. То много прилича на аларма. Чрез него тялото сигнализира, че има сериозен проблем. Той може да се дължи на развалена храна, грип, стрес или преумора.

Има и друг вид гадене, който се появява в някои превозни средства. Това се получава, защото мозъкът е объркан – не може да разбере дали тялото ни се движи наистина.

Ще се изненадате да научите, че повръщането не може да бъде спряно, а ако е от кашалот, струва доста скъпо.

За пръцкането е отговорна храната, която изяждаме и въздухът, които вдишваме. Всяко живо същество с черва го прави. Чрез него храносмилателната ни система се освобождава от натрупаните газове.

Пръцкането е знак, че всичко в нашия корем е както трябва. В този раздел има много любопитна класация. Резултатите са изненадващи.

Акото е миризливо и не особено приятно, но пък е важно и необходимо. То е индикатор, че храносмилателната система работи – сигурен знак, че сме здрави.

Ще научите на какви показатели трябва да отговарят изпражненията и какво точно в тях е полезно за растенията.

Благодарение на кръвта, всички системи в телата ни са снабдени с кислород и хранителни вещества. Тя се бори срещу възпаленията и ни защитава от микроби. Умее да изработва защитни щитове, които предпазват вътрешността ни, когато се нараним. Коричките пазят кожата, докато зарасне и се възстанови.

От „Полезните гадости на човешкото тяло“ на Ема Додсън и Сара Хорн ще научите още, че потта е важна част от отделителната ни система, тя ни пази от прегряване. Ако не се потим, ще трябва да ходим с отворени усти, като кучетата. А слюнката защитава зъбите ни от изключително силната стомашна киселина. Урината пък е служела за записване на тайни съобщения и за набухвател в пекарните.

„Гадостите“, за които не обичаме да говорим, са важни за цялостното ни здравословно състояние и е добре децата да ги възприемат нормално. Физиологичните процеси са абсолютно табу в учебниците за малките ученици, затова родителите имат важната задача да разкажат на децата си по понятен и достъпен начин за тях. Важно е да сме здрави и да знаем какво показва, че нещо в телата ни не функционира правилно и се налага да му обърнем внимание.

Здравното образование в началната училищна възраст е необходимо и защото в безбрежния информационен поток е пълно с откровени лъжи, опасни твърдения, фалшиви новини и откровени глупости. Нека децата ни растат умни, за да растат в безопасност.

Книгите ще откриете в сайта на издателството и в Ozonе.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и да търсим точните книги за Вашето дете.