Под повърхността на Girl Online

Ако сте чували за влогърката Зоуи Съг или Зоела, може да решите, че дебютният ѝ роман „Girl Online и рокбожественярското момче от Бруклин“ (изд. „Кръгозор“) е четиво, пълно с гримове и модни прически. Ако пък не сте, може да подминете с лека ръка книгата, допускайки, че е някакъв вид любовна история, а вие сте над тези неща.

И в двата случая предразсъдъците ще ви лишат от прочита на истински добър тийн-роман, в който под повърхността се крият много интересни теми, близки до все повече подрастващи. Отесняват ли като старо палто някои приятелства? Овладяват ли се паник атаките? Как се реагира на интернет тормоз? Тези и още важни въпроси поставя Зоуи Съг в своята книга.

Пени е добра във фотографията. Майка ѝ е бивша актриса, баща ѝ готви страхотно и двамата държат шикозен булчински салон в Брайтън. И макар да е доста симпатична според приятелите си, Пенелъпи смята себе си за непохватна и обикновена. А когато е покрай Оливър (най-готиното момче от випуска), направо оглупява. Най-добрият приятел на Пени е Елиът. Макар да не е тийнейджърка с проблеми с тревожността, а тийн с проблеми с родителите, Елиът е прям и искрен. Той живее в съседната къща и е готов да подкрепя, развеселява и критикува Пени. Освен това винаги е елегантен, дори да съчетава най-брутални комбинации от дрехи и аксесоари. А, да, също така няма нещо, което да не знае. Затова героинята го кръщава Уики в блога си. Блогът пък се появява спонтанно, защото Пени иска да има място, където да бъде себе си. Затова не се подписва с истинското си име (как можеш да бъдеш напълно себе си, ако някой те познава в друга роля?), а се подписва с псевдонима Girl Online. И докато разкрива душата си пред своите читатели, момичето постепенно показва какво наистина я тревожи. 

Проблемите на една тийнейджърка могат да бъдат наистина много. Знаете ли го?!? Дали си достатъчно популярна? Имаш ли пъпка на носа? А теглото – как да го контролираш, за да не приличаш на палатка? Ами ако най-красивото момче те покани на среща, какво да облечеш? Купищата тревоги са способни да вгорчат живота на всяко момиче и Пени не прави изключение. Но към нейните терзания се прибавя още едно – приятелството ѝ с Меган изглежда безвъзвратно изгубено… И ако е неприятно да осъзнаеш, че си бил използван от някого, на когото си държал, ударът е още по-брутален, когато този някой пусне най-засрамващото те клипче в социалните мрежи! За да се скрие от зложелателите си, Пени решава да придружи заедно с Елиът родителите си до Ню Йорк.

„Голямата ябълка“ през декември е друга приказка. Далече от Меган и излагащото видео, героинята ще успее да премисли случилото се от предишните седмици и ще потърси трезво решение. Паническите атаки, които я преследват безмилостно, няма да я оставят на спокойствие, но най-неочакваното решение ще се появи в лицето на… рокбожественярското момче от Бруклин. Дали първите любовни трепети обаче няма да прекратят приятелството на Пени с Елиът и може ли това да доведе до предателство, способно да нанесе непоправими щети на хиляди километри разстояние, разказва Зоуи Съг в „Girl Online и рокбожественярското момче от Бруклин“ (изд. „Кръгозор“).

В дебютния си роман Зоуи Съг е успяла да сътвори чудеса. Вплитайки в историята на Пени тревоги и проблеми, характерни за голяма част от тийнейджърките, тя превръща своята героиня в пълнокръвно същество, с което сякаш ще се сблъскаш зад ъгъла. Докато читателят следи с трепет развитието на сюжета, авторката умело наслагва щрихите на първата любов, на предадените очаквания, на кибертормоза, предлагайки неусетно множество теми за размисъл. Книгата се чете на един дъх, преводът на Илияна Бенова – Бени е чудесен, а поставените от авторката въпроси я превръщат в наръчник за тийнейджърки. Защото Girl Online показва калейдоскопа на живота, в който нищо не е само черно и дори най-тежката ситуация може да бъде преодоляна, ако размислиш трезво и я споделиш с приятел на чаша горещ шоколад. 

За мен „Girl Online и рокбожественярското момче от Бруклин“ (изд. „Кръгозор“) е като албум със снимки, запечатал луната в Ню Йорк, красиви кътчета от Бруклин, английския стил, много музика и цветове, един океан и една китара, от която се лее песента „Есенно момиче“. Дозата романтика, черпакът с тийн-проблеми и щипката съвети, забъркани от Зоуи Съг, превръщат книгата в наслада за душата и събуждат желанието да четеш още и още.

От изд. „Кръгозор“ са организирали и изненада за читателите – всяко закупено копие съдържа в себе си талон с уникален номер. Регистрацията му до 27.11.2015 г. гарантира участие в конкурс за уикенд в Лондон!

Автор: Вал Стоева