Остава седмица до края на гласуването за наградата „Бисерче вълшебно“ 2016

В 23:59 часа в неделя, 17.04.2016 г., затварят линиите за гласуване в четвъртото издание на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. Кои ще бъдат книгите победители в тазгодишното издание, ще стане ясно по време на тържествената церемония на 22 април.

За наградата „Бисерче вълшебно“ 2016 се състезават рекорден брой заглавия – 117, които са разпределени в три възрастови категории – „Откриватели“ (6-8г.), „Мечтатели“ (9-11г.) и „Майстори“ (12-15г.). В категорията за интерактивни и мултимедийни книги, „Иноватори“, децата могат да гласуват за 7 книги.

„Нямаме търпение да узнаем кои ще бъдат книгите победители в това издание на „Бисерче вълшебно“. Гласуването е много оспорвано и в трите възрастови категории, а за нашия екип е любопитно да проследи как са се променили вкусовете на децата в четирите издания на наградата.“, споделя Валентина Стоева, председател на съвета на фондация „Детски книги“, която е организатор на наградата. 

Тази година фондация „Детски книги“ провежда и съпътстваща кампания „Активните #бисерчета”, чиято цел е да провокира децата от 6 до 18 години да станат активни участници в популяризирането на наградата сред своите връстници и съученици. Кампанията, която продължава до 17.04.2016, предизвика голям интерес сред децата, а активните бисерчета реализираха интересни идеи, сред които издаване на вестници и дори театрална постановка. 

Гласувалите участници също няма да бъдат пренебрегнати. По традиция всяко гласувало дете получава на родителски имейл грамота за почетно жури, а в края на кампанията всички, дали своя вот за любима книга, участват в томбола за награди. Тази година те са 2 таблета и комплекти с книги. Късметлиите, които ще грабнат награди от томболата, ще бъдат изтеглени по време на детски книжен празник на 26 април в Силистра.

„Според Фондация „Детски книги“ ролята на библиотеките в процеса на насърчаване на четенето е изключително важна. Те са естествен партньор както на учителите, така и на родителите. За да покажем нашето отношение към тях като един от най-верните ни съмишленици, ще закрием „Бисерче вълшебно“ 2016 в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра“ – разказа Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Кампанията бе открита на 9 февруари 2016 г. в Попово заради активната дейност на училищната библиотека. Доброто сътрудничество между библиотекар и учители доведе до впечатляващи резултати – 50% от поповското ОУ „Любен Каравелов“ даде своя глас за любима книга в предишното издание на кампанията, а градът се нареди на трето място по брой гласували деца. На такъв принцип ще бъде определено и къде ще стартира „Бисерче вълшебно“ 2016.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са Би Ай телевизия (BiT), “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Номинираните заглавия могат да бъдат открити в библиотеките в страната, в Store.bg, Orange center, книжарници „Хермес“, „Сиела“, „ФЮТ“, „Жар-птица“ – Варна и други книжарници в цялата страна.