Номинираме български творци за Европейските награди за фантастика

“Eврокон” е най-големият фестивал за фантастика в Европа. Всяка година той събира хиляди любители на жанра около мащабно изложение на фантастични литература и изкуство. Посетителите му имат възможност да участват в лекции, работилници, екскурзии, спектакли, кръгли маси и представяния, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за фантастика.

Всяка държава изпраща свои номинации за наградите. От 2024 година, благодарение на българските делегати, са прибавени две нови категории:

-> Най-добър комикс (или графична новела).
-> Най-добро събитие, организирано от фенове.

С тях наградите за годишни постижения стават 8 на брой, сред които е тази за най-добро произведение за деца и юноши*. Освен за годишни постижения се връчват и 6 награди за цялостен принос, както и 2 специални отличия – за творчески дебют и за гранд-майстор на фантастиката. Наградите са присъждани от Европейската научнофантастична асоциация, а в номинирането и последващото гласуване за победителите може да се включи всеки заинтересован.

Пълния списък на наградите и правилата за номиниране ще откриете на този адрес. Крайният срок за подаване на кандидатури е 1. февруари, а гласуването ще се проведе от 7. до 15. февруари.

Всяка година фестивалът “Еврокон” гостува в различна европейска страна, като визитата му в България бе през 2004 година в Пловдив. Предстоящото издание ще се състои в Ротердам, Холандия, между 16. и 19. август.

* Интересен факт е, че две от четирите награди, печелени от България във фестивала „Еврокон“, са именно за детски книги. През 2021 г. наградата в категория „Произведение за деца и юноши“ получи „Приключение в Долната земя. Коледари срещу хали“ на Елена Павлова, а първенец в категорията „Дебют“ стана Ирена Първанова с „Приказки за Долната земя: Фенове, Самовили, Конджури“. В същата година „Колибри“ сподели наградата „Най-добро издателство“ с хърватското „Shtiga“ и руското „Азбука“. А най-ранният успех за страната ни бе още през 2015 г., когато алманахът „ФантAstika“ грабна приза „Най-добро списание“.