„Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман предизвиква размисли за важните неща

Който е чел произведенията на Ернст Теодор Амадеус Хофман като малък, дълги години пази спомени за преживяванията на героите му, случващи се във време и пространство, достъпно само за чистото и неопетнено въображение на децата.

Който се е срещнал с Е. Т. А. Хофман като възрастен, убедено твърди, че книгите му са за възрастни и не бива да се четат от деца. Разбира се, добрите детски произведения са еднакво подходящи както за децата, така и за възрастните, които умеят да се наслаждават на майсторски разказаните истории.

Творчеството на Хофман повлиява върху редица по-късни писатели като Херман Хесе, Дикенс, Оскар Уайлд, Достоевски. Чайковски създава балета „Лешникотрошачката“ по едноименното произведение, Шуман и Вагнер също са повлияни от творбите на немския писател. В книгата „Непознатото дете“, която излиза за първи път на български език от изд. „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“, четем следното:

„Творбите му може да се тълкуват като реакция срещу Просвещението, свело действителността до научно доказуемото и наложило рестриктивни методи в педагогиката…

Проблемите на съвременното общество като страх, несигурност, поемане на лична отговорност и изразяване на свободата на волята се намират и в белетристичните творби на Е. Т. A. Хофман. Той поднася тези теми с чувство за хумор и ирония. Неговите произведения се считат за първообрази на съвременните творби от жанра фентъзи.“

Както и при другите произведения на писателя, „Непознатото дете“ е приказна история, подходяща за онези читатели от всяка възраст, които се отличават с богато въображение и търсят във всяка дума скритите послания и фините нюанси. Главни герои са Феликс и Кристина – деца на господин Тадеус фон Бракел. Той е благородник, но не от онези, които живеят в префърцунени и пусти замъци. Къщата му е в малко селце, до красива гора, а несметните му богатства са неговите деца, съпругата му и природата, която ги заобикаля.

Противоположност на семейството са техните роднини – граф Циприанус фон Бракел, възпълната му съпруга и двете му деца Аделгунда и Херман. Богатите роднини са живо доказателство, че парите не те правят щастлив: децата са на диета; натруфените им тоалети не им позволяват да си играят безгрижно; рецитират науките като папагали, но не познават истинския живот. Дори играчките, които подаряват на Феликс и Кристина, бързо са захвърлени от двете деца, свикнали да си играят в гората и да се наслаждават на природните богатства.

Именно в гората двете деца срещат Непознатото дете. Феликс го вижда като момче, а Кристина – като момиче. То е с ангелска красота, показва им очарованието на природата и ги води на вълуващи полети. Носи им очарователни играчки, които никак не приличат на глупавите подаръци от надутите роднини. Непознатото дете разказва на Феликс и Кристина за своята майка – великата фея. Споделя им и за омразния враг Пепсер – крал на гномите, който иска да отмъсти на майка му и го преследва ожесточено. Двете деца възбудено разказват на родителите си за своя нов приятел, но разказът им е невероятен. Реакцията на родителите, от друга страна, също е впечатляваща – вместо да забранят разходките на децата, тяхната безгранична любов и желание отрочетата да са щастливи, ги кара да изслушват разказите спокойно и да ги отдават на детската фантазия.

В желанието си да дадат най-доброто на своите деца, понякога родителите забравят истински важното и допускат грешки. Такава грешка е приемането на предложението на богатия роднина, Феликс и Кристина да получат добро образование и да са в час с науките. За да им помогне в това израстване, граф Циприанус им изпраща учител – магистър Мастилко. Твърде неприятното човече проявява злия си нрав още при запознанството с децата, а изумлението му е огромно, когато разбира, че братът и сестрата „не знаят още нищо наизуст от науките“.

Обучителните методи на магистър Мастилко са, меко казано, безполезни. Двете деца страдат, защото игрите в гората са им забранени, а Непознатото дете сигурно ги чака. След хиляди молби родителите им склоняват да говорят с учителя, за да ги заведе в гората да поиграят. Случилото се по-нататък е колкото неочаквано, толкова и логично. Финалът на историята е донякъде тъжен, но показва и светлина в тунела – ако си добросърдечен и внимателен, смел и честен, Непознатото дете винаги ще бъде наблизо, за да те подкрепя.

Историята е подходяща за читатели над 10 години, които задълбочено могат да разсъждават над важните въпроси, зададени от Е. Т. А. Хофман. Той провокира размисли за духовното и материалното; поставя акцент върху ученето чрез преживяване и осмива зазубрянето като педагогическа практика.

„… Изобщо много странен човек е този магистър Мастилко и ми се струва, че май по-добре ще е, ако съвсем се махне. На мене никак не ми хареса, дето още в самото начало убоде подло децата. С науките също не блести, защото дърдори какви ли не думи и непонятни неща, знае какви гамаши носи великият могул, а излезе ли навън, не може да различи липата от кестена. Накратко казано, перчи се глупаво и безвкусно. Невъзможно е децата да изпитват уважение към него.“

„Непознатото дете“ показва живота в истинската му светлина – човешките отношения, влиянието на парите и властта, смъртта. Чувството, с което остава читателят в края на книгата, все пак е за щастлив край, който зависи от самия него: добротата и човечността се отплащат; грижовното отношение към природата носи радост.

Книгата е илюстрирана от Катина Пеева, а рисунките й съответстват на духа на Хофман. Те са неочаквани, интересни, вълнуващи и в абсолютна хармония с текста. Безупречна е и работата по дизайна на книгата, дело на Свобода Цекова. Преводът е на проф. Борис Парашкевов.

Намесата на оперната прима Ина Кънчева не в книгата не остава незабелязана. Нейното име гарантира изненадващи и новаторски подходи за запознаване на младата публика с музиката, представена и чрез текста. Към книгата е приложено съдържание за слушане, достъпно чрез специален код. То включва адаптиран от Александър Секулов текст, интерпретиран от Самуел Финци, както и три музикални сцени, базирани на оригиналната композиция на Е. Т. А. Хофман. Тази нова музикална картина е представена с микс от буфосинхрон, бийтбокс, традиционни и необичайни инструменти. Тя се вплита в сюжета и сякаш обрисува нова история, която допълва не само илюстрациите, но и свързва Хофмановите персонажи в един цялостен фантастичен свят. Мултижанровото музикално оригинално съдържание е базирано на творчеството на самия Хофман и е продуцирано от Ина Кънчева.

Твърдите корици са задължителни, изпълнението е луксозно и превръща „Непознатото дете“ в ценен екземпляр за всяка библиофилска библиотека.

От същата поредица „Музика в книга“ са: „Приказка за вълшебната флейта“ и „Детска стая“.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.