Нели и Принцеса. Дневникът

Когато се пише за хубава книга, се изтъква изключителното. Страхотна история, невероятен край, драматични приключения, говорещи животни – е, в „Нели и Принцеса. Дневникът“ (изд. „ФЮТ“) няма нищо изключително и точно това прави книжката толкова прекрасна.

В нея  се разказва за Нели. Тя е в трети клас, има семейство, има приятели и й се случват нормални момичешки неща. Тя се вълнува за първия учебен ден, харесва подаръци, забавлява се у дома. Усмихва се, говори глупости, плаче, пее.

И среща Принцеса.

В живота на всички се появяват важните хора, в живота на децата също. Нели се учи на приятелство. Разбира, че невинаги тези, които постоянно те хвалят и ти се възхищават, са истинските приятели. Че понякога най-неочакваният човек, може да се окаже твоят човек.

Нели се учи да се извинява и да признава грешките си. Доста усилия и коства да бъде честна и справедлива. Но пък помощта на семейството се оказва толкова хубава!

Нели може да бъде и сърдита, обидена и даже да казва недотам прилични думи. Но Нели е едно съвсем реално малко момиче, което просто живее живота си и се справя прекрасно.

Авторката Ева Хиртайс пише с лекота, по детски, забавно и искрено. Езикът е много подходящ за деца, които се учат да четат самостоятелно. Илюстрациите на Тереза Строжик са ключовият елемент, който я превръща в нещо специално. Те са съвсем равностойни на текста. Обогатяват го, развиват го и показват света на героите. Нарисувани са в онзи стил (тип „дневник“ – б.р.), който е съвсем подходящ за деца в начална училищна възраст. Не са бебешките, които заемат огромна част от книгите за малките. Обаче не са и онези картинки, които се срещат веднъж на 15 страници, в книгите „за големите“. И не са комикси, които големите някак не приемат за четиво. Илюстрациите са точно толкова, колкото трябва, за да потънеш в историята и да ти бъдат опора, за да се справиш с „цяла книга сам“.

И най-хубавото е, че има втора книга от поредицата.

Историята за Нели и принцеса е момичешка книжка, която разказва за ежедневието на едно средностатистическо семейство. Показва колко забавен и чудесен може да бъде нашият реален живот. Този, който е пред очите ни всеки ден.

Ева Хиртрайс е родена през 1972 г., учи немски език и литература, английски език и педагогика в Нюрнберг. След като завършва образованието си, тя работи като преподавател и автор на детски книги на свободна практика. От 2005 г. работи само като автор и преводач. Книгите й са основно за деца от шест до дванадесет години. Живее със семейството си в Нюрнберг.

Тереза Строжик още от дете постоянно рисува, чете или гледа телевизия – най-вече анимационни филми. Затова, когато пораснала, се записала да учи „Анимация”. Родена е и живее в Берлин, където днес работи на свободна практика като илюстратор и режисьор на анимационни филми.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.