Магията на думите разцъфва с помощта на известни творци в литературния фестивал „Враца – книжен град“

От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще се проведе второто издание на литературния фестивал „Враца – книжен град”. Целта на организаторите от Регионална библиотека „Христо Ботев – Враца е да съберат на едно място автори и читатели, да насърчат любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхновят хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.

Специалните гости на тазгодишното издание са певецът Стефан Вълдобрев, художникът Деян Павлов-Джими, журналистът Георги Тошев, актрисата Мануела Саркисян и илюзионистът Ненчо Илчев.

Официалното откриване е в 18:30 ч. на 24 септември със спектакъл и огнено шоу на театрална група „ТЕМП“. Веднага след това, от 19:00 ч., врачани ще могат да се срещнат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята „Книга за песните”.

На 25 септември атрактивният плевенски художник Деян Павлов-Джими ще направи демонстрации на ръчно изработване на хартия, а гост на творческата вечер ще бъде журналистът Георги Тошев. с представянето на книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев.

Третият фестивален ден – 26 септември, продължава с „Джобни чародейства” – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян, в който специален участник е публиката. Вечерта ще е посветена на магиите и илюзиите – актьорът и илюзионист Ненчо Илчев ще представи „Забранената книга за фокуси”, както и някои от специалните си магически трикове, а с настъпването на залеза ще отвори и ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Всеки един от присъстващите ще може да сътвори приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Всеки участник в това приключение ще си тръгне с подарък – необикновена снимка от своята история!

В рамките на фестивала, в дните от 24 до 26 септември, ще бъде обособено книжно изложение. Фестивалните шатри ще бъдат разположени пред Народно читалище „Развитие 1869” и ще работят от 10:00 до 20:00 часа, за да предложат на врачани стотици заглавия.

Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” – Враца, Регионално управление на образованието – Враца. Осъществява се с медийната подкрепа на azcheta.com и detskiknigi.com.

Втори литературен фестивал „Враца – книжен град“

24 – 26 септември 2020 г.

Програма

24 септември (четвъртък)

  • 18:30 ч. – Откриване – Интерпретация по „Малкият принц“ и огнено шоу от театрална група ТЕМП
  • 19:00 ч. – Среща със Стефан Вълдобрев

25 септември (петък)

  • 10:00 ч. – 18:00 ч. – Творителница „О`Писменехъ!“ – демонстрация на ръчна изработка на хартия от Деян Павлов-Джими
  • 19:30 ч. – Среща с Георги Тошев – представяне на книга и филм, посветени на актьора Георги Парцалев

26 септември (събота)

  • 11:00 ч. – „Джобни чародейства“ – куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян с участие на публиката
  • 18:00 ч. – Среща с актьора и илюзионист Ненчо Илчев
  • 19:30 ч. – Ателие за рисуване със светлина на център АЛОС

24 – 26 септември

10:00 ч. – 20:00 ч. – Книжен базар – пред сградата на Народно читалище „Развитие 1869“ – Враца

Всички събития ще се провеждат пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца и са със свободен вход. Организаторите уведомяват, че са предвидили спазването на всички противоепидемични мерки.