Имуните – история за суперсилата, която ни пази здрави

Независимо от сезона, поддържането на имунитета е суперсилата, която помага на човешкото тяло да се справя с вирусите. Именно по тази тема работят Милослава Абаджиева (автор) и Стела Стаменкова-Дин (илюстратор), за да насочат вниманието на децата над 6 години към „Имуните“ (изд. „Софтпрес“).

Всеки човек е космос за милиардите клетки, които живеят и изграждат тялото му. Част от тези клетки са имуните – истински герои със специални сили, които поддържат имунитета.

Всяко имунче от малко знае каква е неговата задача и учи усърдно да разпознава и побеждава вирусианците, грипърите и бактерийниците в имунското училище. В един от часовете господин Имунов преподава на своите ученици историята за последната битка с вирусианците. Те нападат Великата сила, в която живеят Здрава Лимфъл, Фоли и другите имунчета. И макар армията на генерал Макро Фагъл да е безстрашна, смелите имуни са победени, а Великата сила – болна.

Великата сила всъщност е Васко. Той обича чипс и кроасани, гледа филмчета и игри и честичко забравя да си мие ръцете. Благодарение на немарливостта на Васко, неговите имуни не са в най-добрата си форма. Затова учените като доктор Лимфъл търсят как да влязат в контакт с Великата сила.

Пробивът идва един ден, когато имуните засичат съобщението „Избирай храната с ума си!“. Това съобщение Васко получава от баба си, която помага на внука си да се грижи по-добре за тялото си.

„- Васе – погледна го баба Катя, – не говоря като баба ти, а като доктор Василева. За да си здрав, не ти трябва таблет. Трябва ти И-МУ-НИ-ТЕТ!“

Без да подозира, бабата на Васко подкрепя опитите на малките имуни да внушат на момчето, че всичко зависи от неговия избор. Доктор Лимфъл, генерал Макро Фагъл и капитан Фагоцитоне достигат с имунските совалки до станция УМ и предават на колегите си (малките сиви клетки) важното съобщение:

„Избирай храната с ума си!“

Когато Здрава Лимфъл се събужда сутринта, тя веднага осъзнава успеха на бащината мисия – в града на имуните ухае на вкусна и здравословна храна, имуните са свежи и заредени с нови сили. Радостта обаче не трае дълго – шпионин вирусианец се промъква в града на Здрава и събира сведения за маршал Вирус. Предстои нова зловеща битка, в която малките имуни трябва да използват най-силното си оръжие срещу бомбата Коремобол 20, подготвена от враговете на Васко. Кой ще победи?

„Имуните“ е приятна книга, която помага на родителите да представят по достъпен начин сложната материя за имунната система в човешкото тяло. Лимфоцитите, фагоцитите, макрофагите са превърнати от Милослава Абаджиева в симпатични герои, които помагат на Васко да се бори с вирусите и бактериите. Съветите за добро здраве са изведени ясно, но без да дразнят децата с назидателност.

Илюстрациите на Стела Стаменкова-Дин допринасят за още по-лесното въведение на децата в темата за имунната система. Художничката се е съобразила с начина, по който изглеждат реалните клетки в тялото. Това по-късно би позволило на децата не само да са чували за лимфоцитите, например, но и да имат представа как изглеждат (без очи и усмивки, разбира се).

Преплитането на науката с художествената измислица в „Имуните“, допълнено с ведри илюстрации, подпомага трупането на първи знания у децата за човешкото тяло и ползата от добрата храна, добрия сън, високата лична хигиена и игрите на чист въздух. Абаджиева и Стаменкова с лекота повеждат читателите над 6 години на вълнуващо пътешествие, което, надяваме се, ще е първото от много из удивителното човешко тяло.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.