Илюстрация на Мира Мирославова става част от световноизвестна поредица

Творба на българската илюстраторка Мира Мирославова влиза в новата книга от серията „Good Night stories for Rebel Girls“. У нас поредицата е позната с името „Истории за лека нощ на момичета бунтарки“ и е издадена в две части от „Хермес“ (част I) и „Сиела“ (част II). Книгите представят по 100 истински истории за жени, променили хода на историята, а всеки разказ е придружен от художествен портрет на съответната личност. Специфично за портретите е, че те също са дело на жени – в проекта вземат участие десетки илюстраторки от цял свят. Настоящото участие в поредицата е второ за Мира Мирославова.

   

„Good Night stories for Rebel Girls“ е извънредно популярна поредица – първата част е преведена на над 50 езика и четена от милиони подрастващи. Чрез кратките и оригинално поднесени биографии книгите ни запознават със смели, предприемчиви и изобретателни жени, а и с изкуството на множество майстори на четката. В новото издание на Фавили&Кавало читателите ще срещнат и Мира Мирославова, претворила образа на кралица Елизабет I.

„Истории за лека нощ на момичета бунтарки“ има своя еквивалент в лицето на „Аз съм българка“ от Петя Александрова (изд. „Сиела“). Авторката разглежда житейския път на 40 повече и по-малко известни наши сънароднички и кани 40 български художнички да ги изобразят в свой стил. 50 истории на необикновени българки събира и книгата на Деси Нико „Смели и различни“ (изд. „Ракета“), но техен илюстратор е един-единствен човек, Петя Димитрова – leupep.

При все различията си, всички изброени книги си приличат по едно – по колекцията с истории и творби на вдъхновяващи жени, които вдъхват на децата увереност във собствените сили, идеи и мечти.