Хитри идеи за коледни подаръци – част II

Зън-зън-зън, Коледа наближава! А това означава, че за пореден път се чудим какво да подарим на децата. Да е хубаво, да е смислено и стойностно, ако може и да е книга. Без паника! Включваме се с втора порция главозамайващи идеи за коледни подаръци (първата ще откриете тук).

Предложенията ни са обединени от общи теми и включват книги, допълнителни игри и играчки, които, вярваме, ще усмихнат бъдещите си получатели. За ваше улеснение предоставяме линкове към електронни магазини, където ще откриете всичко изброено. След всяко предложение има по едно допълнително предизвикателство.

1. За бъдещи шеф-готвачи

Някои деца обожават да помагат в кухнята и да забъркват вкусотии (или пакости). Пред вас вероятно стои един неизявен талант на кулинарното изкуство! Можете да го насърчите с:

Почерпете още хрумки за готвене по детски книги от рубриката Вкусна седмица!

      

2. За устремените към звездите

Звездите, планетите и необятният космос винаги са пленявали детските умове. Ако вкъщи си имате страстен космически любител, ето какво можете да сложите под елхата:

Ето как изглежда и космическият подбор на детски научни предавания по Da Vinci Kids.

  

3. За бъдещи писатели и неуморни разказвачи

Всички деца имат безгранично въображение. Някои обаче се отличават и с особени умения да разказват истории. Те със сигурност ще се зарадват, ако разопаковат подаръците и открият:

Сънищата също могат да бъдат извор на вдъхновение! Вижте какви сънища ни изпратиха децата за конкурса „Рецепта за най-чуден сън“.

    

4. За романтичните натури

Днес хартиените писма са сякаш отживелица. А помните ли еуфорията при размяната им? Истината е, че няма нужда да забравяме този вид общуване. За децата пускането на писма е съвсем ново преживяване! Можете да ги провокирате с:

  • „Коледни писма от Феликс“ (изд. „Фют“), където се разказва за пътешествията на зайчето Феликс с Дядо Коледа и празничните обичаи по света.
  • „Уинстън и коледното писмо“ (изд. „Ракета“), където смелото мишле Уинстън ще обърне света наопаки, за да достави едно специално писмо до Дядо Коледа.
  • „Писма от Дядо Коледа“ от Дж. Р. Р. Толкин (изд. „Колибри“), където Толкиновите деца получават истински писма от обичания старец. В тях той им разказва за небивали приключения, гоблини, елфи и какво ли не.
  • Комплект за писма, за да напишете и изпратите писма до близки и приятели. Гарантираме, че това ще направи Коледа още по-специална.

А как точно се пише писмо? Следвайте инструкциите и ни изпратете едно!

5. За децата любители на комиксите

Някои от нас са родени творци! Нужни са им само бял лист и материали за рисуване и могат да прекарат часове в създаване на свой свят. Това важи с пълна сила за комиксолюбителите. Ако и вашето дете обича комиксите и иска да нахвърля свои, то за него са:

Комиксите обикновено са пълни с междуметия („Тряс!“, „Грр!“, „Ааа!“). Подберете любимите си и помислете как да ги предадете в комикса.

 

6. За моментите на усамотение

Понякога се налага децата да пътуват на дълъг път или да чакат. Друг път просто нямат подходяща компания. В такива моменти се чува дежурното „Скучно ми е!“. Но бързаме да ви уверим, че това съвсем не е повод за тревога.

  • „Скучно ли ти е, Мини Мони?“ от Росио Бонийя (изд. „Мармот“) показва на децата, че няма нищо лошо в това да останеш сам и да измисляш игри.
  • Картите „Не на скуката“ (изд. „Клевър Бук“) пък предлагат не един, не два, а цели три комплекта със страхотни занимания!

За изиграване на скуката отделете един ден да правите нещата по различен от обичайния начин. Например мийте зъбите си с лявата ръка (ако сте десничар), повървете на заден ход, вършете обичайните си задължения с надянати ръкавици и пр.

Не забравяйте и хрумките ни от предишни години, защото част от тях продължават да са актуални!

Освен тези предложения, прехвърлете препоръките на екипа ни в категория „Отзиви за книги“ – гарантираме, че ще откриете точната книга за вашето дете.

Наред с горните находки сме ви приготвили и още една изненада.

Всички книги можете да закупите от Ozone.bg с код за отстъпка DK19, с който помагате за насърчаването на детското четене в България. Останалите материали и игри, налични в Ozone.bg, поръчайте с код за отстъпка detski5.

И последно, заповядайте в платформата за прочетени книги „Книгоходец“, където ще можете да оцените избраните книги и да почерпите идеи за бъдещи четива, докато обикаляте света от креслото у дома.