„Грешкомир и Петнислав“ петнят пейзажа с отличен хумор и велики дела

Чували ли сте за гаранционните човечета? Те са герои на Едуард Успенски и се грижат уредите да работят добре в рамките на гаранционния им срок. Точно в обратната посока се развива действието в „Грешкомир и Петнислав“ (изд. „Ракета“) – книга с великолепно чувство за хумор, впечатляваща полиграфия, щури илюстрации и щипка приключения.

Написана от Томаш Кончински и Барбора Кларова, историята разказва за джуджетата ентропчовци, които се грижат всички вещи да стареят. Главните герои са Грешкомир (отличник в правописните и печатни грешки) и Петнислав (природен талант по какаови петна).

Двамата са третокласници в ОУСВ – Основното училище по състаряване на вещи. В чудатата и забавна история са намесени торни бръмбари, желанието на Грешкомир да види Колелото на времето, един гениален и неразбран учен (или по-точно неговото изобретение) и тъжното момиченце Маргаритка…

За да подредим хаоса от обяснения (за ужас на майката на Грешкомир), ето какво ще откриете в книгата:

Джуджетата ентропчовци се грижат всичко около нас да остарява и да се скапва: книгите пожълтяват или се скъсват, дрехите се оказват лекьосани, а шадраваните не работят. Мастилени петна, подгънати страници, фъндъци с прах и драскотини по уредите – за каквото и да се сетите, то е дело на малките човечета, подчинили дейността си на Колелото на времето.

Наш водач в този причудлив свят е Грешкомир. Той се отличава с умения на забавен разказвач, който е факир на печатните грешки, но мечтае да прави грешки в компютърните програми, когато порасне.

За момента трябва да се задоволи с адски скучните лекции на професор Печатарски по „История на стареенето“, с откритите уроци на учителката Глазурова по конструкция на мастилените петна и с необходимостта да помага на баща си в библиотеката, където е разположен „Отделът за състаряване на книгите“.

Най-добрият приятел на Грешкомир е Петнислав. Той пък е роден с таланта да цапа всичко на мига, в който го докосне. Какаовите петна са негов специалитет и учителите непрестанно го дават за пример. (Това дразни Петнислав безобразно, защото не е някакъв надут зубрач.)

Грешкомир има съвсем обикновени мечти – да завърши училище и да помага за стареенето на вещите в света на хората; да посети връчването на годишната награда „Кристалния боклук“. И двете му мечти се сбъдват, макар да водят до неочаквани последици. Всичко започва с едно бягство от час и посещение в дома на Маргаритка (човешко дете).

Изненадата на ентропчото, че хората никак не се радват на работата на себеподобните му, е твърде шокираща. Героят решава да намери Колелото на времето и да го спре. За целта успява да убеди торния бръмбар Моржиц (чистокръвен египетски скарабей) да го заведе където е необходимо.

Действията на Грешкомир са ясно доказателство, че човек трябва да внимава какво си пожелава. И че е хубаво поне да разполага с добър приятел, който пък е отмъкнал хроноскафандъра на недооценения учен инж. Циферблатов от сметището.

С великолепно чувство за хумор авторите представят поредицата от действия, довели до почти катастрофалния финал заради спирането на Колелото на времето. Историята е с отворен край и оставя децата да решат сами дали има смисъл от остаряването и какво би било, ако то не съществуваше.

Защо си струва да обърнете специално внимание на книгата?

Освен забавната история, важна част от „Грешкомир и Петнислав“ са и смешните, но и хитроумни илюстрации на Даниел Шпачек. В тях са скрити детайли, които ще накарат възрастните да се смеят с глас и да се върнат в детството си. Те могат да послужат и за разговори по теми като материя и антиматерия, лентата на Мьобиус и други.

Именно през илюстрациите може да протече и диалог между възрастния и детето за миналото и бъдещето, за смисъла на живота, та дори и за неохбодимостта от притежаване на вещи.

Философските въпроси са закодирани в текста и могат да се разкриват пред читателя по различен начин в различните възрасти – една от най-важните характеристики на добрите детски книги.

Ако търсите четиво, която да е хем остроумно и забавно, хем да има важни послания, „Грешкомир и Петнислав“ (изд. „Ракета“) ще задоволи изискванията ви. Героят говори по съвременен и познат за децата начин – на моменти жаргонно дори, което приближава историята до младите читатели. Сюжетът е интересен, приключенски, но с много детайли и идеи за изобретения, което ще се хареса и на по-технически настроените натури.

Хуморът блика от всяко изречение. Децата няма да схванат всички гениални хрумки на авторите, но те са добър повод възрастният да разкаже повече за своето детство и за контекста – това ще е полезно за откриването на нови пластове от книгата при повторен прочит (такъв почти сигурно ще последва).

Изданието е с голям формат, твърди корици, чудесни свежи илюстрации. Преводът от чешки е на Анжелина Пенчева и е безупречен. Всички хрумки на авторите са предадени на български, без да се изгуби и частичка очарование. Макар на гърба на книгата да е посочена препоръчителна възраст 5+, книгата е най-подходяща за децата от 8 г. нагоре, които биха се насладили на повече детайли от историята.

Миниатюрният свят на джуджетата ентропчовци заслужава специално внимание и се надявам, че ще попадне в домашната ви библиотека.

„Грешкомир и Петнислав“ се издава с подкрепата на „Творческа Европа“ – програма „Литературни Преводи“.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg или Ние, децата!

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.