Големите приключения на малкия Рунти

Има издателства, за които като че не е достатъчно да предлагат нови (и вероятно успешни) книги на българския читател. Те решават да следват разпознаваема линия на подбор и градят консистентна селекция от заглавия, за да изпълнят своята мисия. Ако се чудите какво имам предвид, по-добре направо се запознайте с новия герой от портфолиото на „Пурко“малкия Рунти!

Първите приключения на дребния смелчага („Хаос в зеленчуковата градина“ и „Не се страхувай, Сузета!“) събират в себе си всичко, зад което застава и самото издателство – насърчаване на автономността, полет на въображението, фокус върху емоционалното развитие, посяване семената на любовта към книгите. С Ана Ана „Пурко“ наложи комиксите за най-малките на българския пазар, с Хилда и мумините затвърди ценността на жанра, а с Гого и Ема помогна на децата, учещи се да четат, да изпробват различен подход към текста. Поредицата за Рунти също отразява този стремеж към издания, с които четенето се случва неусетно и с лекота, носи приятни емоции и подхранва ума.

Но за какво става въпрос в тези два комикса?

„Не се страхувай, Сузета!“ 

Рунти излиза от дома усмихнат, приветстващ всичко предстоящо. Внезапно се натъква на скъпоценни камъни, висящи във въздуха над езерото. Рунти се увлича да скача по тях, но се спъва и пада във водата. Там го очаква още по-голяма изненада – ослепителен подводен дворец, където живее срамежливата принцеса Сузета със своята придворна дама Чайнина. Чаровният приключенец опитва какво ли не, за да помогне на Сузета да се отпусне и усмихне, но сякаш нищо не дава резултат. Тя се страхува от водата, от тъмното, от силните звуци, от новите познанства.

Рунти е напът да се отчае, когато го осенява чудна идея. Той помага на принцесата да опознае своето по-смело Аз, а после се връща щастлив у дома. Защото и най-смелите герои се изморяват и нуждаят от купа с мамината гозба и познатата постеля.

„Хаос в зеленчуковата градина“ 

Черничкият симпатяга отново се отправя навън в търсене на игри и веселие. Докато обаче се опитва да направи снимка на една немирна пеперуда, той самият не вижда къде стъпва. Така Рунти пропада в дълбока дупка, която го отвежда до загадъчни подземни тунели. Виж ти – в мрачината на почвата също има живот! Щом Рунти успява да излезе от тунелите, се озовава в красива градина…и в центъра на пълна суматоха. Различни насекоми бягат уплашени, подгонени от разлютена оса.

Скоро калинката Красилинка, охлювът Споко, листната Въшчица, мравчето Искрен и Рунти стават приятели и се отдават на щури забавления. Но веселбата им не дава мира на осата, която се връща, за да ужили Рунти по носа. И без това червеният му нос става още по-ален и голям, а юначето решава да изгонят осата веднъж завинаги.

Както често се оказва, нито животът, нито живеещите го са черно-бели. Дружината разбира какво стои зад сприхавия характер на осата и всички решават, че в групата им има място за още един приятел.

Книгите за Рунти са изключително забавни и това се дължи както на хумористичните истории, измислени от Селин Фрейпон, така и на ведрите илюстрации на Пиер Байи*. Благодарение на взаимните им усилия, „Хаос в зеленчуковата градина“ и „Не се страхувай, Сузета!“ не се нуждаят от думи, за да пленят читателите си. Така че не ги и търсете – комиксите са изцяло безсловесни, а децата и родителите са свободни сами да разкажат историята, като привнесат в нея част от собствените си характер и настроение. Малкото и стройно наредени панели, липсата на реплики и звуци, имат още едно предимство – те успокояват и подреждат съзнанието, премахвайки всички разсейващи фактори и позволявайки на детето да се концентрира изцяло в показаните действия.

Има още много за откриване в поредицата за Рунти. От невероятно изразителните муцунки на героите до това, че в трудните моменти Рунти намира сили и утеха в мислите за семейството си и в отделянето на малко време да потъгува. Убедена съм, че всяко дете ще открие този детайл, който ще го размее или очарова най-силно. Затова си струва да се осмелите да навлезете в привидния хаос на зеленчуковата градина.

– – –

*Във Франция, родината на поредицата за Малкия Рунти („Petit Poilu“), Селин Фрейпон е известна като създателка на концепцията, а Пиер Байи се явява в ролята си на илюстратор. В България като автори се посочват и двамата, което не е лишено от логика. Рисунките са на практика цялото съдържание на един ням комикс, т.е. тук в известен смисъл отсъства разделението автор-илюстратор. Въпреки това е важно да имаме предвид, че идеята зад този проект е на Фрейпон, а реализацията е дело на нейния колега Байи.