Футболна треньорка – новото превъплъщение на госпожица Шарлот

„Новата футболна треньорка“ (изд. Прозорче) е третата книга от поредицата за приключенията на госпожица Шарлот на Доминик Демерс и както подсказва заглавието странната учителка ще влезе в нова роля. Първите две книги, „S.O.S. нова учителка“ и „Загадъчната библиотекарка“, привлякоха вниманието на малките читатели, които дори отредиха първо място в категория „Изследователи“ (8-10г.) в наградата „Бисерче вълшебно“ на „S.O.S. нова учителка“.

За какво става въпрос? Начело на две училища в съседни градчета, Блек Дък Брук и Блубъри Бей, са директорките Полет и Ивет Пески – сестри близначки, които се съревновават от самото си раждане. В надпреварата са въвлечени и училищните футболни отбори, които в решителен мач ще определят кой от тях да носи името на известен футболист. Отборът на Блек Дък Брук не е особено добър, затова на помощ идва госпожица Шарлот.

Външният й вид (висока и кльощава, с вещерска шапка, само че със заоблен връх), странните й треньорски методи (разговор с топките и отработване на умението да губиш), първоначално стъписват играчите и директорката, но скоро предимствата им стават очевидни. Дали това ще е достатъчно за спечелване на мача и има ли значение всъщност?

„Няма нужда да си по-добрата. Ти си уникална. И това е повече от достатъчно.“

Доминик Демерс не залага на сложен сюжет, забързано действие или детайлно развити персонажи. За сметка на това в малкия обем от около 80 страници засяга важни проблеми, с които децата се сблъскват ежедневно. Умението й е чрез простичка история да предаде на децата важни житейски уроци – за силата на отборната игра, за вредата от прекомерния родителски натиск и големи очаквания, за важността на подкрепата от родители и учители, за истинския смисъл от играта. И най-важното: тънкото умение да се наслаждаваш на това, което правиш или СПЛИНГ:

„Сплинг е… наслада. Удоволствието от играта. Страстта за футбола. Радостта да даваш всичко от себе си. И не просто за да спечелиш. А за да играеш добре.“

„Новата футболна треньорка“ е подходяща за деца между 7 и 10 години. По-едрият шрифт и множеството илюстрации на Тони Рос подпомагат децата да преминат по-лесно през текста, което създава чувство за увереност в читателските им умения и постижение у тях. Книгата е особено подходяща за по-неуверени читатели-момчета.

Преводът на „Новата футболна треньорка“ е на Анета Пантелеева.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.