Чети и играй! Вдъхновение „Андерсен“

Децата обичат игрите и предизвикателствата. 
Обичат и някой да им чете, независимо дали умеят да го правят сами.
А ние обичаме да четем и играем с книгите!
Покрай Международния ден на детската книга и рождението на Ханс Кристиан Андерсен, ето няколко идеи и предложения за четене и игри:

Рецепта срещу глад за думи

Прочетете посланието на словенеца Петер Светина до децата по света и помислете как бихте задоволили глада си за думи. Измислете рецепта и ни я изпратете на igra@detskiknigi.com. Ето предложение от нас:

Съставки:

 • 15 минути (най-малко) четене на глас от мама и татко всеки ден
 • 1 кг интересни книги – смешни, тъжни, любопитни
 • 300 гр разговори за плюсовете и минусите на книгата
 • 400 мл игри, вдъхновени от прочетеното – рисуване, писане, моделиране

Рецепта:

 • Най-напред намерете родител, който да ви чете на глас (в краен случай може да му четете и вие).
 • Настанете се удобно и прочетете заедно с възрастния история според настроението ви. Не се ограничавайте само до художествени заглавия – енциклопедиите са точно толкова интересни за родителите, колкото и за вас.
 • Поговорете за прочетеното и бъдете честни – не е задължително историята да е според вкуса ви. Ако искате да я допишете, промените или увековечите в картина, преминете на следващата стъпка от рецептата.
 • Играйте! Книгите предлагат толкова много възможности: от създаването на собствени истории, илююстрирането им, та до изпробването на интересни идеи, които героите правят или пък са показани в нехудожествените издания. Ако четете книга, в която се споменават сладкиши, направете си план за собствена сладкарница, научете се (с помощта на родител) да правите собствени сладки и задължително помислете как да направите рекламна кампания за сладкарницата си. Или пък проучете интересна кауза, която си струва да бъде защитавана (като съществуването на библиотеките, подобрената среда за хора с увреждания или бездомните животни). А защо не проверите интересните обитатели на океаните/пустините/тропичните гори и не подготвите игра „Вярно или грешно“ за родителите си.

Викторини, посветени на Андерсен

Тъй като приказките на Ханс Кристиан Андерсен са познати и на малки, и на големи, ето няколко идеи за домашни викторини:

 • Какво знам за Ханс Кристиан Андерсен?

Научете повече за живота на писателя, проверете кои приказки са написани от него и подгответе викторина за родителите си. Задавайте им въпроси за него и произведенията му с по няколко възможни отговора и отчитайте точките. Може да разделите родителите си на два отбора и да видите кой си спомня прочетеното в детството.

 • Познай приказката

Поканете родителите си или братя/сестри. Влезте в ролята на разказвач и опитайте да опишете приказка от Андерсен, а останалите опитват да я познаят. При описанията опитайте да сте кратки, но точни – хем да сте коректни спрямо участниците, хем и да ги затрудните. Например: „Дрипаво момиче отива в замък и не може да спи добре.“ (отговор „Принцесата и граховото зърно“).

Който познае приказката, влиза в ролята на разказвач.

Творчески игри

 • Най-лесната задача е да си изберете приказка, която да илюстрирате. Използвайте различни материали – хартия и картон; бои, моливи, флумастери и каквото още ви хрумне. Пробвайте различни техники – сега е моментът да проверите дали нямате някоя интересна книга в библиотеката си с идеи за художествени проекти.
 • Направете свои фигурки от хартия, както е правел Андерсен. Потърсете работите на художничката Капка Кънева и се вдъхновете от нейните хартиени шедьоври.

Домашен читателски клуб

 • Помислете коя е любимата ви приказка от Ханс Кристиан Андерсен и я прочетете заедно с родителите си.
 • Поговорете коя е тяхната любима история и дори – кои приказки изобщо не ви допадат.
 • Прочетете някоя приказка, която е непозната (или забравена) и от вас, и от родителите.
 • Опитайте да разберете кои приказки на Андерсен са вдъхновили анимационни филми, а после направете списък с прилики и разлики – „Малката русалка“ е един от примерите и финалът на Уолт Дисни няма нищо общо с оригиналната приказка.
Следете още инициативи за четене и творчески занимания и в социалните мрежи чрез хаштаговете #ЧетемЗаедно #детскикниги #МаратонНаЧетенето