Ако имаш две бурканчета конфитюр, дай едното на ближния

Лято е и въпреки жежките температури природата ни предоставя експлозия от сладост и вкусове. Децата тичат с лепкави от сока на плодовете ръце, накапани блузи и волно разпилени коси, а ние умуваме как да задържим тези топли и безгрижни моменти. Улавяме ги на снимки, заключваме ги в сувенири, запечатваме ги в буркани, от които да черпим радост през зимата. Точно като таралежчето Малина. Нека ви разкажа!

Малина обича да пие чай и да чете книги, но повече от всичко обича градината си с малинови храсти. Те не само й дават сянка и прохлада, но са и чудесни слушатели – не задават въпроси, не бъбрят излишно, не смущават. А отгоре на всичко накрая се оказват накичени с вкусни плодове. Всяко лято таралежчето обира малините и прави от тях ароматно сладко, с което пълни бурканчета и рафтове. Наесен пък чете книгите си вкъщи, в тяхната тиха компания.

Малиновото сладко обаче примамва не само нея, но и другите горски обитатели. И когато те един по един идват при нея с молба да им подари по бурканче, таралежката не успява да им откаже. Подарък след подарък, зарадван гост след зарадван гост…докато накрая Малина разбира, че е раздала всичките си бурканчета. Ами сега? С какво ще се храни през дългата зима? Кой ще й прави компания?

Е, оказва се, че не само таралежчето може да прави подаръци. Оказва се също, че не само малиновите храсти и пълните рафтове са добри слушатели. Малина дори с изненада разбира, че има нещо още по-хубаво от любимите й плодчета, буйната градина и книгите. И това е споделеността, готовността да допуснеш някого в живота и сърцето си.

Така от срамежлива и самовглъбена, Малина става щедра и открита, обградена от приятели и съседи. Светла Радивоева успява да предаде посланието с красивите си илюстрации и семпла, но уютна история. А в края на „Конфитюрът на Малина“ (изд. “Enthusiast”) ще намерите и съвсем истинска рецепта за конфитюр – такъв, какъвто го приготвя таралежчето.

Част от очарованието на книгата е в леснината и лекотата, с които Малина успява да се свърже с другите. Без да е нужно да променя себе си, да се откаже от интересите си или да бърбори излишно. Затова и аз ще озаптя думите и ще оставя пространство за споделяне. Вие пък можете да прочетете книгата на приятелчета и познати, също като Малина.