Пет причини да прочетете „Скришни места“ от Катрин Арден

Преди време ви предложихме ревюто на Лора Филипова за книгата на Катрин Арден „Скришни места“ (изд. Orange Books). Днес Александра Георгиева споделя своите 5 причини, които ще ви убедят да прочетете заглавието.

1. Героите

Героите в тази книга са чудесно развити. Интересни и реалистични, със свой характер. Докато четете, ще забележите, че всеки притежава някаква типично негова черта, която придава на образа достоверност и очарование.

Оли – смела, умна, импулсивна и понякога безразсъдна.

Коко, която сякаш е крехка и ранима, но показва решителността и ловкостта си в края на историята.

Брайън, който прави впечатление на типичен повърхностен спортист, но се оказва нещо повече.

Образите на второстепенните герои също са развити много добре и правят историята жива и достоверна.

2. Атмосферата

Докато четях, имах чувството, че ако отворя вратата на терасата, в хола ще влезе онази гъста, влажна и магическа мъгла. Катрин Арден прави „лошата Нарния“ сива, мокра и тиха. Място, на което няма слънце, няма време и няма живот.

А в „истинския свят“ къщата на Оли е шарена и уютна. В кухнята гори печка на дърва, ухае на пресен хляб и горещ шоколад. Контрастът между местата, на които се развива действието, допринася за добре изградената атмосфера.

3. Скришните места

В тази история всеки пази тайните си на скришно място и не иска никой да разбере за тях. Тези тайни дават на всеки различна сила – любов, сила, мърдост, но могат и да донесат болка и разочарование.

Скритото в живота на хората не бива да остава затворено за дълго. То ни е дадено, за да го изучим и проумеем, а след това да го пуснем навън.

Тайните са добър учител, стига да не живеят твърде дълго с нас.

4. Приятелството

В „Скришни места“ героите не са приятели в началото, те даже не са близки един с друг. Приятелството се появява пред очите на читателя, той проследява развитието му.

Важно е да се говори за връзките между хората. Трудностите всъщност са начинът, по който разбираме, че близките ни хора наистина са до нас. Няма значение дали се борим заедно срещу злото или просто сме един до друг, когато ни е много мъчно. Важното е да знаеш, че има кой да ти даде шоколадов мъфин, когато истински се нуждаеш от него.

5. Загубата

„Скришни места“ е страшна приказка, която разказва и колко много боли, когато от нас си отиват любимите ни хора. Чувството е толкова силно, че може да отвори портал между световете, да пропусне Усмихнатия мъж, да ни накара да повярваме в чудото и да не виждаме реалността.

Но силата на такава любов може да ни направи и по-силни, по-мъдри, по-добри. Да ни научи да гледаме внимателно, да се вслушваме в думите на хората и да ценим всеки жест.

„Скришни места“ е приказка за значимостта на книгите и любовта. За силата им да се изправят срещу всичко. История, която обяснява защо домашно приготвената вечеря е най-вкусна след битка със злото.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.