Три пъти „ура“ за „Матилда“

„Матилда“ е сред най-четените романи на уелския писател Роалд Дал. Популярността на книгата у нас се дължи и на факта, че присъства в списъците със задължителна литература след втори клас. Броени дни преди лятната ваканция, когато не един и двама родители си задават въпроса „Що е това „класика“ и има ли почва у нас?“ , ви споделяме няколко причини, поради които „Матилда“ заслужава да намери място във всяка детска библиотека.

„Матилда“ ни показва колко хубаво е да се чете

Децата харесват супергероите и виждат в тях примери за подражание, носители на ценни качества и важни послания. Матилда не е типичен супергерой, но притежава необикновени сили, които използва за добри цели. От съвсем малка тя започва да се самообразова чрез книгите и да развива потенциала, потискан в семейната й среда. Нейната пословична привързаност към книгите буди възхищението и любопитството и на нечетящите деца.

„Матилда“ създава положителен образ на училището

Съучениците на Матилда са задружни и тя се чувства комфортно сред тях. Учителката е мила, внимателна и разбираща. Училището е място, където справедливостта е на почит и доброто побеждава. Единственият смутител на спокойствието е страховитата директорка госпожица Трънчбъл. Благодарение на своята изобретателност, момичето успява да й се противопостави и да отвоюва хармонията в клас.

„Матилда“ е книга за важните въпроси

Типично за роман на Роалд Дал, „Матилда“ отговаря на всички условия за качествено детско четиво – богат език, близки до децата герои, увлекателен сюжет, ценни описания и разсъждения. Но сред нейните най-големи достойнства е изобилието от теми за размисъл, което предлага:

–-> Какво може да означава различието?

–-> Виждаме ли истински децата си?

–-> Не искаме ли:

  • да умеят да отстояват себе си и онова, в което истински вярват?
  • да намират своите суперсили дори в трудните моменти?
  • да бъдат достойни, искрени и смели?

Матилда е страхотна млада дама! Тя е възпитана и деликатна, съобразителна и непокорна. Ако все още не сте се запознали с нейната история, лятната ваканция е идеалното време за това. Няма съмнение, че не след дълго и вие ще очаквате с нетърпение едноименния филм, предстоящ през декември. Докато броите дните дотогава, какво ще кажете за малко радиотеатър?