Зорница Христова и Петър Станимиров с по 2 номинации за Литературните награди „Перото“

Навръх рождения си ден на 16 септември Литературен клуб „Перото“ представи дългия списък с номинирани за петите Литературни награди „Перото“. По традиция номинациите са в пет категории: „Детска литература“, „Поезия“, „Проза“, „Превод от български на чужд език“ и „Дебют“.

Авторката, издателка и преводачка Зорница Христова и илюстраторът Петър Станимиров присъстват в категория „Детска литература“ с по две заглавия. За Христова това са „Орелът, врабецът и капчукът“ с илюстратор Анна Цочева („Точица“) и „Балконът“ нарисувана от Калина Мухова („Точица“). Интересен е фактът, че „Балконът“ е книга без думи.

За Станимиров са авторската „Пръстенът на нибелунга. Графична новела“ (Кибеа) и написаната от Марин Трошанов „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения“ („Кибеа“).

Шесторката се допълва от „Шантавѝя до шия“ от Радостина Николова („Мармот Букс“) и „Точица тръгва на училище. Интерактивна книга за деца от 7 до 11 години“ от Ралица Найденова („Пощенска кутия за приказки“).

Съгласно регламента на наградите след 1 октомври 2019 г. журито ще излъчи по трима финалисти във всяка категория. Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 8 ноември (петък) от 18:00 ч. в клуб „Перото“, когато ще бъде обявена и наградата за цялостен принос.

Пълен списък на селектираните заглавия можете да видите тук.