“Жупел за закуска”: Пътят към Ада действително е осеян с добри намерения

Обикновено сама избирам заглавията, които да чета и за които да пиша. Но “Жупел за закуска” от Тейтъм Флин зд. „Сиела“) дойде при мен по неведоми пътища. Едно познато дете ми каза: “Ще ти дам да прочетеш тази книга и искам да й направиш ревю!”. А на такива настойчивост и плам не се отказва лесно.

“Надежда всяка тука оставете”

Запознайте се с Джинкс Д’явол – най-трагикомичният 12-годишен демон, за чието “славно” бъдеще никой не храни ни най-малка надежда. Той е най-младият наследник на самия Луцифер, но не е взел дори малка част от способностите на баща си. Джинкс е толкова чаровно непохватен, че сее добрина навсякъде, където отиде.

В опит да превъзпита и промени сина си, Луцифер го изпраща при трима различни учители. Резултатите, обаче, са повече от шокиращи.

Вековното адово дърво, от което всички демони се боят, разцъфтява в розови, ухаещи на дъвка цветове.

Граф Дракула зарязва жаждата си за кръв и става рекламно лице на прясно мляко.

А най-страшните пирати в историята учредяват “Общество за защита на морските създания”.

”Дотук с желанието ми да се получи. Аз и сполуката не сме дори в съседни галактики. Толкова подчертано не ми се беше получило, че шансът ми да се науча как да стана страховит пират бе разбит и потопен, преди още да съм хванал абордажната сабя.”

Джинкс решава да избяга от бащиния дворец, за да се изплъзне от гнева на Луцифер и собствения си срам. На път към някое по-закътано кътче на Ада среща Томи –  момиче, обречено по погрешка да изживее вечността в пъкъла, – и двамата откриват един в друг отдавна търсения приятел.

Заедно те преминават през неподозирани опасности, щури или просто луди приключения, малко тъга и купища загадки. Следете внимателно стъпките им, защото от техния успех зависят съдбите на Ада и Рая!

“Жупел за закуска” е написана с изключителен, на моменти пиперлив хумор! Но нека това не ви подвежда, защото зад забавните и страшни случки надникват и темите за храбростта, приятелството, жертвите и изборите, които правим. За това, че не е нужно да сме изключителни, за да сме важни и обичани.

Няма нищо лошо в това да си различен. Ако никой не беше различен, всичко щеше да си е все същото, а това щеше да е много скучно, нали? Нищо нямаше да се развива. Ако и татко ти не беше малко…дефектен, Адът изобщо нямаше да съществува. Представяш ли си?”

Ако порасналият читател реши да се допита до някой възрастен или до Гугъл за непознатите думи, които среща в книгата, би научил доста! Имената, понятията и цитатите в “Жупел за закуска” не са случайни и са множество препратки към митологични и класически текстове, образи, течения, филми и пр., което особено много ми хареса. Използвана в този смисъл, книгата може да запали  детето или поне да открехне вратата към други светове.

Малкият демон не е класическият герой. Той не е особено храбър, не притежава привлекателен външен вид, мисълта му не е особено бърза и почти никой не го харесва. Но за разлика от други, подобни на него, Джинкс постепенно решава да се приеме и да живее щастливо, прегърнал слабостите си. И кой знае, дали това няма да му помогне да спаси света?

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.