Животни без зоопарк в истории с поука

Джани Родари е известен с необузданото си въображение и шантави приказни истории. Нещо подобно очаквах и от „Животни без зоопарк” (изд. Агата-А). Познатото пиршество на фантазията от „Приказки колкото усмивка” или „Приказки по телефона” тук ми се стори по-сдържано, но не ме накара да се почувствам ощетена като читател.

Из страниците бродят циркови слонове, суетен и неблагодарен котарак, трима братя мишоци, костенурки състезателки в колоездачната обиколка на Италия, дресиран кон, мъдра камила, хитри (че какви други!) лисици и два мечока (единият – разбойник, другият – рибар). Деветте кратки истории наподобяват басни не само заради присъствието на животните, но и заради поуките, които очакват читателя в края им. Обаче хич не се притеснявайте от прокрадващи се скука и назидателност!

Животните без зоопарк са забавни, глупави, високомерни, неблагодарни, хитри, трудолюбиви. Те не са фигуранти, които служат за проводник на мъдрите мисли на писателя. Те са просто страхотни, а майсторството на Джани Родари е в това, че ги създава само с няколко кратки изречения. Всяко животно е с характер, провокира ви да изпитвате различни чувства и да се замислите. „Животни без зоопарк“ е чудесен начин да се забавлявате докато обсъждате важни въпроси като неблагодарността, лукавството, глупостта, омразата, суетата.

Животните в тази книга може да са без зоопарк, но затова пък са с великолепни илюстрации от Анна Лаура Кантоне – нетрадиционни, цветни, странни. Няма как да ги пропуснете, защото са като магнит – безотказно привличат вниманието и предизвикват (почти) неволно посягане с ръка към книгата. Преводът е на Нева Мичева и е точно какъвто трябва да бъде – перфектен.

Черешката на тортата са специално разработените от Цветан Казанджиев и Илко Грънчаров шрифтове за българското издание. Този на корицата създава весело и закачливо настроение, а ръкописният шрифт на самите приказки ме кара да си представям, че Джани Родари току-що е измислил и записал собственоръчно историите специално за мен.

Всичко това превръща „Животни без зоопарк” в истински капан за окото и душата на читателя от всяка възраст. Без увъртане! Това е книга, която бързо се настанява в сърцето и домашната ти библиотека, за да остане завинаги.

Автор: Лора Филипова