Жабокът пътешества по широкия свят

„Светът е прекрасен и пълен с приключения.”

 

Вече се познавам със симпатичния и любознателен Жабок от поредицата детски книжки на холандския автор и илюстратор Макс Велтхаюс. В първата книжка, „Жабокът и чужденецът“, той и Плъхчо станаха приятели. Сега пътешественическата природа на Плъхчо се пробужда и той се приготвя да попътува. Жабокът също иска да види свят и двамата поемат на път.

Със стегнат, по детски ясен стил и чудесни илюстрации Макс Велтхаюс успява да предаде усещанията и настроенията на пътешественика. От първоначалното любопитство и еуфория от новото, през пристъпите на носталгия, до радостта от завръщането у дома и срещата с приятели.

Нашият Жабок ще премине през всички фази на истинския приключенец, а опитният Плъхчо ще сипе мъдрост след мъдрост и ще помага на приятеля си да се ориентира в широкия свят и необичайните си настроения.

„Жабокът и широкият свят” (изд. Леге Артис) е очарователен разказ за вроденото ни желание да пътуваме и да опознаваме света. Чувствата на Жабока са трогателни и чрез тях авторът умело разширява емоционалния хоризонт на малките читатели. Все пак няма нищо страшно: носталгията не е болест и, както съветва Плъхчо, „Ако искаш да видиш нещо от света, трябва да си по-упорит.”

Автор: Лора Филипова