Започва седемнадесетата Национална библиотечна седмица

На 9. май Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) ще постави началото на XVII Национална библиотечна седмица. Тази година застъпническата кампания ще се проведе под надслов „Устойчиви библиотеки за устойчиво общество“. Стотици библиотеки в цялата страна ще отворят врати и демонстрират как подпомагат гражданите в стремежа им към пълноценен живот.

Цел на Националната библиотечна седмица е привличане вниманието на обществеността и властта към библиотеките. Подчертава се потенциалът на библиотеките да способстват вземането на ефективни решения, както и готовността им да подкрепят плановете за регионално и национално развитие.

Един от тези планове е Програма 2030, включваща 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН. Библиотечната общност изтъква, че повече от милион обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки по света подсигуряват информация и инструменти за използването й. Освен че са достъпни, библиотечните услуги са в непрекъснат процес на актуализация и усършенстване – съществени условия за постигането на ЦУР. Задачата на Националната библиотечна седмица е да покаже и докаже предимствата на българските библиотеки и да издейства достойното им участие в международните дела.

Кампанията ще продължи до 16. май 2023 г., когато ще се проведе и връчването на Годишните библиотечни награди за 2022 г. Церемонията ще започне от 13:00 ч. в Конферентна зала №1 на Античния комплекс „Сердика“ в София.

Националната библиотечна седмица се организира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и с медийното партньорство на БНТ, БНР, в. „Стандарт“ и онлайн медиите „Аз чета“ и „Детски книги“.