„Зайчето ме изслуша“ – силата на мълчаливото присъствие

„Зайчето ме изслуша“ (изд. „Хермес“) на американската авторка и илюстраторка Кори Доерфелд използва силата на картинните книги, за да разкаже една често срещана в ежедневието на повечето малки деца история.

Тейлър е като всеки малчуган – изпълнен с желание да открива света, да твори и да строи.

За жалост ято черни птици събарят прекрасния му замък от дървени кубчета и това го хвърля в отчаяние.

На помощ твърде охотно му се притичват различни животни – петлето, мечето, слончето, хиената, кенгуруто, щрауса и змията. Всяко от тях има конкретно предложение какво да направи Тейлър, за да преодолее разочарованието. Момчето обаче няма желание да направи нито едно от нещата.

После се появява зайчето, което просто се сгушва до детето и го оставя да преработи емоциите си, да му разкаже какво се е случило и самò да избере как да ги изрази.

„Зайчето ме изслуша“ е книга, която с пестеливи думи и идеално допълващи ги илюстрации подпомага развиването на детската емоционална интелигентност. За Тейлър е трудно да определи какво чувства и как да го изрази. Мълчаливата съпричастност и присъствие на зайчето е катализаторът, който му помага да реши проблема.

Книгата е идеална за деца над 2 години, които с удоволствие ще я слушат отново и отново. За възрастните пък тя е ценен помощник, тъй като често в желанието си да помогнем сме склонни да предлагаме готово решение вместо да оставим детето само да извърви своя път. Използвайте възможността докато четете кратките изречения и следите обраните и изчистени илюстрации на Доерфелд да обсъждате с детето.

  • Помолете го да „разгадае“ израженията на Тейлър и да определи какво чувства във всеки момент.
  • Обсъдете какви са предлаганите от животните реакции и защо (например, щраусът предлага да заровят глави 🙂 ).
  • Попитайте го дали му се е случвало нещо подобно като на Тейлър, каква е била неговата реакция.
  • Помолете го да си спомни дали някое приятелче също е било в подобна ситуация и как е реагирало тогава вашето дете.

Вариантите за разговор са многобройни – просто се вслушвайте в детето си и следвайте неговите въпроси. И не забравяйте, че често е необходимо просто да бъдем добри слушатели.

 

Вземете книгата с 10% отстъпка от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и ревюираме книги за Вас.