Заек и Мечка застават на пътя на Напредъка

Заек и Мечка от едноименната поредица на Джулиан Гоф и Джим Фийлд са едни от любимите литературни герои у дома – те са различни, те са откровени, те са забавни, те са необичайни приятели. Прекрасно е, че издателство Timelines предлага книгите на българските читатели с твърда корица, защото постоянното препрочитане и носене до училище и обратно е безпощадно към вида им. “Мечка и заек: Хапещ нападател или нов приятел” също е подложена на подобно отношение и има защо.

Есента е настъпила, но Заекът забелязва, че от гората изчезват не само прелетните птици, но и дърветата. С характерните за него истеричност и черногледство, той оповестява края на света пред Мечката. Двамата, заедно с Кълвачка, опитват да разберат какво чудовище прегризва и отмъква огромни дървета. Така срещат Кастор Канаденсис (северноамерикански бобър) и разбират, че са едни глупави животни, застанали на пътя на Напредъка.

А какво е Напредък? Според Кастор:

– Напредъкът прави нещата… по-нови!
– По-големи!
– По-добри!

Дали обаче мечтаният от него Напредък е добър за всички животни и дали Напредъкът те прави успешен бобър?

Джулиан Гоф се отличава с умение да описва важни неща, като приятелството, щастието и благоденствието, простичко, разбираемо и с отлично чувство за хумор. Към това трябва да прибавим и таланта да създаде неповторими герои като ведрата, спокойна и любопитна Мечка-оптимист и вечно намусения, уплашен и изнервен Заек-песимист.

Илюстрациите на Джим Фийлд са превъзходни, създават чудесна есенна атмосфера и са изпълнени с много забавни подробности. Истинско удоволствие е да следиш израженията и реакциите на Заека. Несъмнено без илюстрациите възприемането на историята няма да е същото.

За още по-голямо забавление на читателите в началото на книгата е поместена карта на проект “Моят заслон”, направена от Кастор в съответствие с неговата представа за Напредък. Аз особено много се смях на изготвения от него Доклад за въздействието върху околната среда от хидроинженерния проект. 🙂 Невъзможно ми е да разбера защо един бобър може да изготви такава оценка, а отговорните институции в България не? Подобна загадка е и неспособността на хората да осмислят, че щастието и успехът в живота не се определят от това колко по-нови, по-големи и по-хубави неща притежаваме.

Затова е нужен един кисел Заек, който да ни каже:

– Но ти не си успешен. Всички те мразят. Животът ти е кошмар.

Последните няколко изречения са и моят отговор на въпроса дали възрастните могат да открият нещо за себе си в тази детска книга. Освен това ви гарантирам, че ако я четете с детето си, то често ще ви пита:

Какво става с лицето ти?

А вие вероятно ще изглеждате така:

Изключителната симбиоза между текста на Гоф и илюстрациите на Фийлд прави прави “Заек и Мечка. Хапещ нападател или нов приятел” универсално четиво. Увлекателната история, забавните диалози, запомнящите се герои и смислените послания за това как да бъдем успешни и щастливи са магнит за читатели от всички възрасти и всякакво ниво на читателски умения.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.