„Забавното лятно четене“ посети 8 български града

От екипа на Az-deteto.bg, организатор на кампанията “Забавното лятно четене“, съобщиха, че за старта на инициативата в цялата страна тази година са посетили 8 български града и са се срещнали лично с повече от 500 деца.

Първият посетен град е Русе, „Най-четящ град“ в кампанията за последните две години. След това Четенето е открито и в Разград, Шумен, Добрич, Велико Търново, София, Видин и Враца. Всички събития са протекли със специално подготвена програма, включваща четене на откъси от любими книжки, детски песни, танци и драматизации на популярни приказки. Oсвен представители на местната власт, регионалните инспекторати по образование, читалищата и центровете за работа с деца, на срещите са присъствали и детски писатели, артисти, учители и родители. За всеки град са излъчени и посланици на „Забавното лятно четене“, като в Русе това е младата певица Дивна и Симеон Йорданов – участник в „България търси талант“.

Белово и Самоков пък са открили кампанията самостоятелно чрез специални събития.

„Забавното лятно четене“ ще продължи през цялото лято и ще завърши непосредствено преди първия учебен ден. На официалното закриване на кампанията на 14 септември ще бъдат оповестени имената на най-активните деца за това лято, най-четящото училище, най-четящият град и най-четените книги през лятната ваканция.

Тогава ще бъдат излъчени и победителите в конкурса за детско творческо писане на тема „Моят любим литературен герой“. В журито са включени посланици на „Забавното лятно четене“ – детските автори Петя Кокудева и Марин Бодаков, Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg и специалистът по творческо писане Добрина Добрева – журналист от БНР.

През август „Забавното лятно четене” ще гостува на лятната академия, организирана от „Заедно в час“, за да разкаже на учениците колко по-лесно се учи, когато се чете в свободното време.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV, BTV Lady, BTV Comedy, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.