Забавното лятно четене 2015 стартира с кръгла маса

Кампанията „Забавното лятно четене”, организирана от медийна група Investor и сайта Az-deteto.bg, по традиция бе открита с кръгла маса. Тя се проведе на 27 май 2015 г. в Американския център на Столична библиотека, а темата й бе „Четене с разбиране – път към развитие на образователни умения“. Участие взеха представители на всички ключови за образователния процес институции и организации: Министерство на образованието и науката, Столичен общински съвет, библиотеки, университети, училища и неправителствени организации от сектора, както и писатели, учители и родители.

След оповестяването на резултатите от матурите след 7-и клас тази година и отбелязаното влошаване на представянето на учениците, става ясно, че кампании за насърчаване на четенето като „Читателска щафета”, Наградата на най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” и „Забавното лятно четене” стават все по-необходими и важни, за да се справим с все по-ниската грамотност сред българчетата. За повишаване на интереса към четенето и книгите у децата, е необходимо да се създаде любопитство у тях, процес, в който е нужно да се обединят институции, училища и родители. Това потвърждава и от един от основните изводи от проведената кръгла маса: учене чрез игра и игра чрез учене.

Този извод бе подкрепен и от данните на UNICEF, според които 70% от момчетата казват, че предпочитат да прекарват времето си в спорт и игра, докато 50% от момичетата биха избрали книга за свободното си време. Мария Янкова от UNICEF България обясни, че е важно да се съобразим с променената среда и комуникационни канали, както и да ги използваме като инструмент за насърчаване на четенето.

Участниците в кръглата маса обсъдиха какви са съвременните практики и подходи, които да бъдат въведени, така че да се създаде интерес у децата към четенето. Четенето с разбиране лежи в основата не само на образователните умения и възможността децата по-лесно да възприемат литературните произведения, а и в основата на техните умения да комуникират пълноценно със заобикалящата ги среда. Затова е нужно съдействието на институциите, промяна и внедряване на нови работни практики, както и подкрепа и специално внимание от страна на родителите, за да може да има реална промяна в нагласите на децата към четенето. Добри практики и примери от конкретни инициативи споделиха представители на Гьоте институт, „Заедно в час“, регионалната библиотека в Цариброд, Сърбия, както и Академика.бг.

След старта на ”Забавното лятно четене” 2015 в най-четящия град за миналата година, Самоков, кампанията бе открита и в София. На 1 юни малките любители на книгите се срещнаха с известни български детски автори в книжарница Гринуич. Специален гост бе новият посланик на кампанията Иван Раденков, създател на детектив Унки Марлюнки и автор на поредица книжки за татковци. Неговото послание към децата бе:

“Мили деца, четете каквото ви харесва, когато четем книжка с любопитство и интерес – със сигурност ще я разберем, ще ни хареса и ще искаме още”.

На събитието присъстваха и детските автори Петя Кокудева, Юлия Спиридонова и Марин Бодаков.

„Аз имам най-тежката задача, да застана пред вас и да говоря на вашия език.”

Това сподели с малките любители на книгите друг посланик на кампанията, Юлия Спиридонова, и представи най-новата си книга „Бъди ми приятел”.

По време на събитието децата участваха във викторина с въпроси от различни детски книжки, като по този начин видяха демонстрация на онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg и научиха как да работят с него.

„Забавното лятно четене” е инициатива на детския портал Az-deteto.bg, част от медийна група Инвестор.БГ АД, и Столична библиотека, чиято цел насърчаването на четенето сред децата по забавен и интересен за тях начин. В рамките на инициативата се провеждат ежегодни мащабни кампании през месеците на лятната ваканция на учениците в периода 1 юни – 15 септември и са с национално покритие. Инициативата е насочена към всички деца в България на възраст между 6 и 14 години и техните родители.

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.