Забавни и страховити срещи в „Отделът на чудовищата“

otdelut-na-chudovishtataВсяко дете мечтае за чичо като този на Елиът фон Доплър! Чичо Арчи (или професор Аркимидис фон Доплър) работи в петата най-голяма фабрика за електроника в света – „Денки 3000“. Там се създават невероятни и полезни изобретения като електрически молив, който никога не свършва, асансьор, който се задвижва с… надежда, или безжичните ментови бонбони, които възкресяват най-вълнуващите спомени от детството.

Когато Елиът получава покана за дългоочакваната разходка из фабриката, той не подозира за проблемите, пред които тя е изправена. Двамата със съученичката му Лесли нямат търпение да се запознаят с тайните, скрити в чудноватото предприятие, но нещата, които виждат, надминават въображението им. Автори на най-причудливите и главозамайващи изобретения се оказват… чудовища. Е, добри чудовища, разбира се, при това със забавни имена като Красавка Калнолоквеста, Ръмжалчо Мърморков, Кучеглав Джаф Кучеморж. Те имат доста странни навици и особености – Кучеглав ( или просто Кучо) често сънува кошмари и от мрачните мисли го спасява само чай и шоколадови бисквити, а Красавка е блатна нимфа, която може да създава цели фигури със специалния секрет от косата си.

Уменията на симпатичните чудовища са незаменими в създаването на нови изобретения, но фабриката е изправена пред сериозен проблем – от една година работата й е в сериозен застой и ако в най-скоро време не се появи поредното техническо чудо, тя ще бъде погълната от гиганта „Куазиком“. Професор Аркимидис фон Доплър се надява, че фантазията и свежите хрумвания на децата са липсващата съставка, която най-сетне ще донесе успех на творческите експерименти в лабораторията му.

„Отделът на чудовищата“ (изд. Сиела) е приятна и забавна книга, чието действие не залага на спиращи дъха изненади, а по-скоро на игривата фантазия на автора, претворена не само в текста, но и в неговите илюстрации, които съпътстват всяка нова глава. Разнообразните герои, техните причудливи привички и приключения със сигурност ще задържат вниманието на читателите между 8 и 12 години. Не липсват, разбира се, и задължителните моменти на напрежение. С лекия си четивен стил Робърт Пол Уестън успява да предаде хубави послания за най-важните съставки на истинските чудеса – приятелството, взаимопомощта и стремежа да останеш верен на себе си.

Автор: Милена Златарова