За пети път откъс от детска книга ще бъде четен в Нощ на литературата

За пети път Фондация „Детски книги“ ще има свое читателско гнездо в София по време на Нощ на литературата на 9 май 2018 година, в което ще можете да чуете откъс от „Книгата на всички неща“ на холандския детски писател Хюс Кайер. Четец ще бъде телевизионният водещ Николай Колев. Той ще чете в Център за изкуства „Арт лаборатория“.

Международното събитие Нощ на литературата се провежда за седми път в България и ще е в познатия формат – на всеки половин час от 18 до 22 часа в 12 български града (Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен) любителите на словото ще могат да чуят откъси от европейска преводна литература в предварително определени интересни места-гнезда. В ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др.

Новото тази година е, че за първи път Нощта на литературата се обръща и към българската литература в превод. В новата поредица, която се реализира със съдействието на Къща за литература и превод, съвременни български автори ще звучат в превод на различни европейски езици. Записите ще бъдат публикувани във Фейсбук на @noshtnaliteraturata.

Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“ и Фондация „Следваща страница“. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио, онлайн медиите „Аз чета“. „Въпреки.com” и LoveTheater.bg. В София Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.