За мечките и хората в Сицилия

Когато чуя за остров Сицилия, първата ми асоциация е „италианска мафия”. След „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” (изд. Точица) мечките са на път да изместят мафиотите. Дино Будзати измисля и илюстрира мечешката история за племенниците си, които редовно му гостуват в сряда. Познавах италианския автор от разказите му за възрастни и вече ме беше впечатлил с въображението си и способността да звучи по различен начин в отделните текстове. Любопитна бях какъв ще е резултатът, когато пише за деца.

Разказът за мечешкото нашествие услужливо започва с кратки, но умели, представяния на мечоците и техните противници – хората на Великия херцог. Сицилианските мечки, управлявани от крал Леонтий, живеят по високите планински върхове, където храната е оскъдна, а климатът – суров. Затова и мечоците са трудолюбиви, сплотени и неизкушени от стремежи към власт и притежания. При една разходка двама ловци отвличат мечето Тонио, син на Леонтий. Мечешкият крал малодушно избира да каже, че наследникът му е загинал, вместо да признае отвличането и да организира поход за спасяването му.

Това е и първия намек за читателя, че Будзати няма да разкаже традиционна история за бащина храброст и смело спасяване. Минават години, преди през една особено сурова зима да започне нашествието на мечките към долините. За Леонтий това е и удобен случай да потърси Тонио. Следват чутовни битки, прояви на безразсъдна смелост, жестокост, лукавост, лицемерие, 2 магии и още куп приключения.

Ако Будзати не ви е изненадал до този момент, сега вече ще го направи като отдели място и за събитията след победата на мечешкия народ над хората. Какво се случва след като победителите победят и правдата възтържествува? Ще се отрази ли добре на морала на мечките охолният и спокоен живот? Ще устоят ли на съблазните на лукса неизкушените до този момент поданици на крал Леонтий? Оставям ви на думите и илюстрациите на талантливия италианец, за да научите незахаросания край на историята.

„Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” определено е необичайна детска книга – от заглавието, през героите, та до начина, по който е разказана. Тук няма да намерите типичните добри и лоши герои, а мечоци и хора, които притежават едновременно добродетели и недостатъци (може би с единствено изключение Великия херцог) и често действат извън клишираните рамки. Те се колебаят, изпитват страх, не са готови да пожертват доброволно най-ценното си.

Дино Будзати е изключителен разказвач, с елегантно чувство за хумор и точно перо за човешката и мечешката природа, които не са толкова различни колкото си мислите. Огромно признание за отличната работа на преводаческия тандем Нева Мичева и Виктор Самуилов (превод на стиховете), както и за цялостната работа на издателството по изданието.