Южна Корея напът да приеме нова реформа за насърчаване на креативността

Южнокорейската образователна система, която е била както критикувана, така и възхвалявана заради нейната изключително твърда, неподдаваща се на влияния структура, е напът да претърпи драстична реформа, съобщават от сайта Allkpop.

Привърженик на южнокорейската образователна система е президентът на САЩ Барак Обама, който взима под внимание сериозния подход на обучение на младите и дори предлага методиката да бъде разпространявана и прилагана в други части на света. Това, което президентът пропуска да съобрази, най-вероятно поради разочарованието от грешките в образователната система на Съединените щати, е фактът, че Южна Корея също има върху какво още да работи. Коментарът на бившия президент на Южна Корея, Ли Мьон Бак, че „родителите в Корея са твърде взискателни“, е доказателство, че методите за образоване на младите корейци са далеч от перфектни.

Настоящият южнокорейски президент, Пак Гън-хе, споделя мнението на предшественика си по въпроса. Тя лобира за въвеждането на програма, която ще намали акцента върху оценките от тестовете и ще наблегне върху изследването на нови и разнообразни учебни дейности. Тази система цели да осигури на ученици с основно образование един срок на обучение без тестове, което ще им позволи да учат чрез дискусии, работа в екип, експерименти и дейности на открито, вместо да запаметяват дословно думите от учебника, само за да преминат теста. Експертите отбелязват, че тези нови дейности ще стимулират креативността и критичното мислене, което от десетилетия насам е било потискано чрез стриктните и сурови методи на преподаване. Към момента тази нова програма е приложена в 2 551 основни училища в Южна Корея, обхващайки около 80% от ученците от основното образование.

На среща с експерти президентът Пак акцентира колко е важно нововъведената програма да даде добри резултати, тъй като тя може да се окаже ключов фактор за успеха на образователната реформа в страната. Освен това президентът призовава работодателите за в бъдеще да наемат служители, използвайки новите Национални Стандарти за Компетентност, които се фокусират повече върху способността на кандидатите да отговарят на настоящите изисквания на пазара на труда.

Превод от английски език: Татяна Христова