Юлисес Мур: Каменните пазачи на първия ключ

Приключенската поредица „Юлисес Мур“ (изд. „Егмонт България“) разказва за близнаците Джулия и Джейсън Кавънънт, които се преместват да живеят с родителите си в малкото градче Килмор Коув. Всичко би било напълно нормално, ако градчето не е изличено от картите на Англия заради една твърде интересна особеност: в него са скрити мистериозни врати на времето. Притежателите на специалните ключове, отварящи вратите, могат да пътешестват до дестинации като Страната Пунт и Венеция от 18-ти век, а огромната тайна за съществуването на чудноватите двери е преплела съдбите на всички жители на малкото селце.

В първите четири книги от поредицата („Вратата на времето„, „Дюкянът на забравените карти“, „Къщата на огледалата“ и „Островът на маските“) близнаците Кавънънт и техният приятел Рик Банър откриват Вратата на времето, разположена във Вила Арго. Тази тайнствена къща крие множество изненади за децата, но още по-интересна е съдбата на бившия ѝ собственик Юлисес Мур. Докато разплитат загадките, пред които се изправят, трите деца научават за съществуването на тайна пещера, за кораба „Метис“ и разкриват мисията на Юлисес – да запази тайната на ключовете и вратите. За нещастие, богатата и нахална Обливия Нютон знае много за тайната на Килмор Коув и е решена на всяка цена да събере всички ключове. Децата от своя страна приемат мисията на Юлисес за своя и се впускат в напрегната надпревара с отвратителната Обливия, препускайки през епохи и древни държави в търсене на истината за Вратата на времето.

Петата книга от поредицата – „Каменните пазачи“ – повежда тримата приятели по следите на Блек Вулкано. Той е бившият пазач на гарата в Килмор Коув, изчезнал безследно преди години. И, както твърди Питър Дидалъс, в него би трябвало да е първият ключ – онзи, който отваря всички врати и в двете посоки. Възможно ли е някой да се изпари с влак, щом релсите са демонтирани? Отговорът ще е отрицателен, ако не сте в Килмор Коув. В малкото селце обаче всичко е напълно вероятно! Разследвайки мистерията с изоставената гара и странното влаково разписание, Джейсън, Джулия и Рик попадат на нова следа:

„Ако искаш да се качиш, приятелю пътешественико,

половината с пясък и половината с вятър,

трябва да напълниш сърцето си

и с приятели, повярвяй ми, поне сто.“

Метафоричното стихотворение, разгадано от приятелите, им разкрива нови страници от тайната история, сътворена от Юлисес Мур и неговите приятели.

Докато децата препускат с влака на вечната младост, Обливия Нютън не седи със скръстени ръце. Тя успява да измами Питър Дидалъс и да се озове във Вила Арго с помощта на бодигарда си Манфред и на местната фризьорка Гуендалин. Мечтата ѝ да премине през Вратата на времето се сбъдва, но приятелите скрояват номер на коварната дама и я поставят пред предизвикателството да налучка пътя до „Метис“ или да поеме в някой от грешните коридори, водещи надолу към смъртта…

Шестата книга от поредицата – „Първият ключ“ – изяснява всички въпросителни, които авторът Пиердоменико Бакаларио поставя в останалите части. Тук действието върви много по-бързо, а сюжетните нишки се разплитат, подреждайки пъзела парче по парче пред погледа на читателя. Част от приятелите и злата Обливия се впускат в надпревара към градината на свещеник Джани, където се крие Блек Вулкано. Другото дете, останало в Килмор Коув, ще трябва да разбули мистерията около самоличността на стария собственик на Вила Арго и да открие неподозирани тайни за себе си. В хода на историята героите ще се върнат стотици години назад във времето и ще трябва да преосмислят собствените си виждания за ключовете, за приятелството и саможертвата.

Ще се изненадате на интересната развръзка и със сигурност ще затворите книгата с лека тъга. Защото всичко хубаво рано или късно свършва, но щом се затвори една врата, непременно се отваря друга, нали?

––––

Поредицата „Юлисес Мур“ е подходяща за читателите с уклон към приключенията. Тя е увлекателна и в хода на историята децата неусетно ще се пренесат в различни епохи. Освен чисто образователния елемент, поредицата представя пред читателите значимостта на приятелството, на подкрепата, на любовта и доверието.

За разлика от първите четири книги, в последните две ме учуди промяната на имената на част от героите: Гуендалин Мейнофф се оказа Гуендейлин Мейноаф, а Клитемнестра – Клайтемнестра. Тези промени малко ме подразниха, както и наименованията на английски език на част от местата, които героите посещават. В крайна сметка тези дребни промени не са в състояние да променят положителното ми впечатление от поредицата „Юлисес Мур“.

Автор: Вал Стоева