Юлисес Мур: Къщата на огледалата

„Вратите… водят към онези… Врати на Мечтите.

Места, до които не достига хаосът на света. Където цари само мир и красота.

И хора, които нямат нужда от друго. Освен от малко време, за да им се насладят.“

Загадката на Юлисес Мур става още по-тайнствена и заплетена в третата книга от поредицата – „Къщата на огледалата“. В нея Рик, Джейсън и Джулия ще трябва да се изправят лице в лице с безмилостната Обливия Нютън и да разкрият защо ужасната богаташка се стреми с всички средства да разбули тайната на Килмор Коув и Вратата на времето. Мистична карта, шпиони и шахматни фигури, един гениален изобретател и дълго пазена тайна – тези и още много загадки ще откриете на страниците на „Юлисес Мур: Къщата на огледалата“, но нека ви разкажа…

Близнаците Джейсън и Джулия Кавънънт и Рик Банър са три деца, събрани от случайността в малкото селце Килмор Коув, което не съществува на нито една карта в цяла Англия. Близнаците се преместват с родителите си в красива, но доста странна къща, чийто предишен обитател – Юлисес Мур – им завещава множество загадки, скрити в тайни дневници и четири ключа. Ключовете отварят Вратата на времето, а с нейна помощ децата откриват кораба „Метис“ и се отправят на някои от най-вълнуващите пътешествия.

Единственият им проблем е желанието на безскрупулната милиардерка Обливия Нютън да се добере до тайната на Юлисес и да завладее ключовете, водещи назад във времето. А Обливия определено е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ! И докато в първата книга („Вратата на времето“) ужасната госпожица единствено успява да стресне децата и да ги накара никак да не я харесват, във втората книга („Дюкянът на забравените карти“) злодейката намира тайна врата, водеща към древната страна Пунт и най-нагло отмъква картата на Юлисес Мур от ръцете на Рик и Джейсън. Въпросната карта крие тежки тайни и вероятно затова е скрита от предишния собственик на най-недостъпното и опасно място, в Стаята, която я няма…

Завърнали се обратно в настоящето, Джейсън и Рик са смазани, но и твърдо решени да дадат на Обливия да се разбере и да запазят тайната на Юлисес и Пенелопе Мур – независимо каква е тя. Докато разследват откъде г-ца Нютън е проникнала в страната Пунт, къде живее и какво може да е изобразено на древната карта, нарисувана от доктор Тос Боуен, децата се натъкват на твърде интересно откритие: на няколко километра от Килмор Коув се намира къщата на огледалата, изобретена от гениалния Питър Дидалъс. Тази къща умее да се върти, да си произвежда енергия и да прави чудати неща – е, поне преди собственикът й да изчезне безследно. Каква е връзката на чудатата къща с мистериозната Врата на времето? Хмм, макар изобретателят да е изчезнал безследно, Къщата на огледалата е скрила най-голямата му тайна, а Обливия няма да се разколебае да разруши шедьовъра, за да открие онова, което Дидалъс е заключил зад въртящите се стени.

Рик, Джейсън и Джулия ще се сблъскат с чудати механизми, неизиграна партия шах и ще научат най-голямата тайна на градинаря Нестор. Дали ще могат да я приемат? Ще намерят ли сили и смелост да продължат напред или усилията на поколения Пазители ще са били напразни? Отговорите на тези и много други въпроси ще откриете в дневниците на Юлисес Мур, преведени старателно от Пиердоменико Бакаларио!

Автор: Вал Стоева