Ясни са победителите в Националните фантастични награди 2016

 Националните фантастични награди 2016 година раздадоха отличия в 24 категории след триетапна процедура по избор, а имената на победителите бяха обявени на 27 юни. В категория “Любим писател – за цялостен принос“ е избран познатият и обичан от малки и големи преводач и писател Любомир Николов – Нарви.

Първото място в категория “Любим преводач – за цялостен принос” е за Светлана Комогорова – Комата, сред чийто многобройни преводи е и „Дракони в Порутения замък” на любимия сър Тери Пратчет.

В няколко от категориите сред отличените книги присъстват заглавия, номинирани за единствената българска Награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2016. За “Любима фантастична творба за деца за 2015 г.“ на второ място е избрана „Пук“ на Валери Петров, който е своебразен кръстник на „Бисерче вълшебно”. Неделчо Богданов и Робърт Блонд заемат третото място с „Българ 2: Лабиринтът на времето“, която спечели и приза в категорията „Майстори“ на „Бисерче вълшебно” 2016.

В категория “Любима книга-игра” за 2015 г.” почетното трето място заема антологията  „Призвание герой“ 4, която също бе номинирана за „Бисерче вълшебно” 2016 в категорията „Майстори”.

Освен автори и заглавия, в Националните фантастични награди са отличени и илюстратори. Така в категория “Любим художник – за цялостен принос” срещаме не един, а цели двама наши любими художници: Петър Станимиров на първо място („Пръстенът на нибелунга. Валкирия”) и Ясен Гюзелев на трето място („Приключенията на Алиса в Страната на чудесата” и „Приключенията на Пинокио”). Станимиров е избран на първо място и в категорията “Любим художник за 2015 г.” – за художници, представяли свои творби през 2015 г.

Класираните на първо място освен награда, получават възможността да представят България на фестивала „Еврокон 2016″, който отличава най-обичаните фантасти от Европа и ще се проведе в Барселона на 4, 5 и 6 ноември.

Останалите категории и победители може да намерите на сайта на наградите.

Около Националните фатастични награди съществуват известни спорове – някои от номинираните автори, оттеглиха своите номинации за наградите с аргумента, че са нелегитимни. Повече по въпроса може да прочете от Явор Цанев. Мнението на писателката и преводач Елена Павлова за наградите можете да прочетете тук.