XIIІ-ият маратон „Четяща Стара Загора” започва на 2-ри април

За 13-и пореден път екипът на старозагорската Библиотека „Родина” призовава старозагорци да се включат в Маратон на четенето под мотото „Четяща Стара Загора” от 2 до 30 април. Неговата кулминация ще бъде 23 април – Международен на книгата и авторското право, когато от 11:00 до 16:00 часа в парк „Пети октомври” ще се проведе традиционният Празник на книгата и четенето.

По време на Маратона гости на Стара Загора ще бъдат писателите Леа Коен, Веселина Седларска, Владо Любенов, детските писатели Цвета Белчева и Петя Александрова, младата македонска авторка Ягода Михайловска и др.

Най-горещото желание на организаторите е да се привлекат колкото се може повече съмишленици. Затова приканват организации и хора от града да развихрят въображението си в провеждането на свои инициативи. Замисълът е да се четат на глас текстове от най-любими произведения, от най-пристрастяващи автори и по интересни теми. Няма сковаващи рамки за място или начин на почитане на словото. Организаторите напомнят, че могат да бъдат организирани още и дискусии, конкурси, викторини, прожекции на филми, презентации, драматизации и др., свързани с книгите и техните автори.

XIIІ Маратон „Четяща Стара Загора” 2018 г. е част от Културния календар на Община Стара Загора и се организира се в партньорство между библиотеките „Родина” и РБ „Захарий Княжески”. Инициативата е подкрепена от общинската администрация, местните медии, сайта „Детски книги” и издателските къщи „Ентусиаст”, „Сиела”, „Хермес”, „Персей”, „Жанет 45”. Програмата на нашата община е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.