Всичко на МАКС!

По принцип не говоря езика на тийнейджърите. Даже понякога ми е трудно да го слушам, а камо ли да чета (много е груб, да му се не знае!)… Но заради книгите на Юлка, описващи тийн-реалността такава, каквато наистина е, преглътнах неудобството си от грубия младежки език и се метнах на вълната, грабнах китарата…ъ-ъ-ъ книгата и всичко ми дойде на МАКС!!!

Макс е плейбоят на училището – разбивач на женски сърца (включително и на сърцата на Тина и графиня Батори), мегаготин, красив… Абе, всичко си има момчето! Даже ако сте чели предишните два тийн-романа на Юлка, със сигурност сте се запознали с този красавец, но най-вероятно мнението ви не е много положително. Освен чаровен и размазващо красив, Макс понякога е арогантен, нетактичен и дори ужасен спрямо всичките си ухажорки.

Възможно ли е такова готино момче да има проблеми и да е вътрешно разкъсвано от терзания? Естествено!!! А проблемът на Макс си е напълно обикновен и нормален – той е девствен. Абсолютно правилно – мистър Голям сладур всъщност копнее да не се изложи и някой да разбере, че никоя от многобройните му почитателки не е склонила да прави секс с него все още. Към драмите му се прибавят подозренията, че дебелия му и мазен, но остроумен братовчед Филип може да го е изпреварил в тази работа, а липсата на майка му – оперна певица и необходимостта баща му да го отглежда, допълват щурия сюжет… С две думи, Юлка е завихрила трахотни тийндрами, присъщи на повечето възмъжаващи господа.

По-важното е как всеки решава трудностите пред себе си. Макс определено избира доста интересни начини да преодолее проблема с девствеността, като например безуспешните му опити да се запознае с някоя кака в нета (която да го „отрака“) и необходимостта да се прибира през целия град, облечен като римски сенатор. Или пък дискотечното фиаско, завършило в „Пирогов“. Определено на момчето не му е леко, въпреки грижливо изградения и поддържан образ пред съучениците. Прибавим ли към всичко това прибирането на Изи (сестра му – щура мацка с татуировки по цялото тяло, частен детектив) от Лондон, подозренията, че майка му е проститутка и загадъчното черно момиче в парка, се получава 100% шантава история, достойна за роман (оф, то си Е роман!).

Всъщност, няма как да знам как се чувстват момчетата в пубертета, но предполагам, че насадените представи за добре изпълнен полов акт, увеличени през призмата на все още неопитните тийнейджъри, са повече от стресиращи. Нуждата да се покажеш като супер опитен и добър, притеснението да не се изложиш, да не те раздуят в даскалото и разни такива проблемчета, са в състояние да извадят от равновесие всеки. Изискванията, които всички (и момчета, и момичета) си поставят и желанията да изглеждат в очите на връстниците си като супергерои, могат да бъдат унищожителни. А истината е толкова простичка и готина. Нея Юлка я е запазила за края на историята за Макс!

Ако сте под 14 и все пак ви се чете нещо от книгите на Юлка, не пропускайте произведенията от сагата „Страната на сънищата“ – „Любими попътечо“ и „Кралска кръв“, както и шантавите преживелици на най-смотания частен детектив Кръстьо!