Вдъхновяващите истории на трима отдадени библиотекари

11 май е професионален празник на българските библиотекари и ние от цялото си сърце им пожелаваме купища нови книги и нови читатели в библиотеките, неизчерпаема енергия и по-голямо признание от обществото за важността на тяхната работа!

Алиа Мухаммад Бакер била главния библиотекар на централната библиотека в Басра, Ирак. Когато е вече на работа в библиотеката от 14 години, надвисва опасността от война между Ирак и САЩ и тя моли държавната администрация за съдействие да евакуират книгите на безопасно място. Молбата й обаче е отхвърлена и тя започва нелегално да измъква книги от библиотеката, за да ги предпази от евентуално изгаряне. С помощта на близки и познати, тя успява да прехвърли 30 000 книги през седем футовата стена на библиотеката и да ги скрие в намиращия се в съседство ресторант. Оттам книгите са пренесени с нает от Алиа камион и скрити в няколко жилища, включително нейното, което прелива от ценните томове.

Сградата на библиотеката е унищожена изцяло при бомбардировките над Басра. В крайна сметка благодарение на усилията си, Алиа спасява от унищожение 70% от фонда на библиотеката, в който има книги на английски, арабски и биография на пророка Мохамед, датираща от 1300 г.

Библиотеката е изградена наново през 2004 г. и Алиа Бакер отново е назначена за главен библиотекар. Историята й е вдъхновила две детски книжки: графичния роман „Alia’s Mission“ и илюстрованата книга „The Librarian of Basra“. Част от постъпленията от продажбата на тези книги са дарени на библиотеката.

Колумбиецът Луис Сориано обиква четенето от малък и защитава степен по испанска литература благодарение на професор, който посещава селото му два пъти месечно. Начален учител по професия, той остава впечатлен от благотворната сила на четенето при неговите ученици, повечето от които вече са преживели множество тежки конфликти за крехката си възраст. Така в края на 90-те той взима решението да създаде пътуваща библиотека от всичките си налични 70 книги, с които обикаля из селцата по карибското крайбрежие на Колумбия. Любопитното е, че книгите пътуват на гърба на двете магарета на Луис, кръстени Алфа и Бето. Оттук идва и името на пътуващата библиотека: Biblioburro (от испански: библиомагаре).

След като пътуващите библиомагарета на Луис Сориано стават известни, библиотеката им набъбва до 4800 тома. Най-популярни в колекцията са детските приключенски романи. Забавен факт е, че веднъж разбойници спират Сориано, но щом установяват, че няма пари, открадват романа „Брида“ на Паулу Коелю.Smile

През 2012 г. след инцидент с едно от магаретата, единият крак на Сориано е ампутиран, но от 2013 г. той подновява работата си. За отдадеността на Луис Сориано има създадени филм, а ние разбрахме за него от детските илюстровани книжки „Biblioburro“ и „Waiting for the Biblioburro“.

РоузАлета Лоуръл израства в тютюнева ферма в Северна Каролина, отдалечена на две мили от най-близкото шосе. Пътуващата библиотека на най-близкия град често минава оттам и книгите откриват цял нов свят пред Роуз Алета, което със сигурност повлиява върху решението й да стане библиотекар. През 1989 г. тя става директор на библиотеката в тексаското градче Локхарт (това е най-старата библиотека в щата Тексас, основана през 1899 г.) и с изненада установява, че децата не я посещават въобще, защото смятат че е само за възрастни. Тя се зарича да промени това, като въвежда компютри, свободен интернет достъп, ресурси за испано-говорящата общност и накрая решава да събере 20 000 долара за създаване на модерно детско крило на библиотеката.

За да събере толкова голяма сума обаче й хрумва да приложи нетрадиционен подход в кампанията си: обявява, че ще прекара седем дни и нощи, живеейки на покрива на библиотеката. И го прави, въоръжена с палатка, стол, лаптоп и прашка за мятане на водни балони по събиращите се долу деца. Laughing Непредвидено по време на престоя й на покрива се разразява страховита буря с опасност от торнадо, но РоузАлета не се отказва от мисията си. В крайна сметка, с помощта на даренията от местната общност са събрани 39 000 долара, т.е. почти двойно на поставената цел. Детското крило на библиотеката е изградено и става любимо място на децата от града и околностите. Днес РоузАлета Лоуръл е директор на библиотека в Портланд, Тексас. За нейната история разбрахме от детската илюстрована книжка „Librarian on the Roof“.

Подбра, преведе и адаптира: Яна Кръстева