Важни ли са забавните книги?

Изобилието от детски книги е огромно. Раждат се нови издателства, представят се жанрове, непопулярни досега у нас. Всичко това води до по-висока вътрешна конкуренция, откъдето – до повишаване качеството на книгите. Днес от витрините ни „гледат“ десетки, стотици заглавия – кое от кое по-хубави, по-актуални, с по-ценни послания.

Именно посланията като че ли се оказват решаващи при трудния избор в морето от издания. Трябва да се покаже на детето, че е важно да е добро, честно, учтиво, усмихнато, послушно, уважително, ученолюбиво, отстъпчиво и готово на всичко за семейството и приятелите си. Разбира се, всичко гореизброено е важно, а книгите са чудесни помощници в предаването на ценности. Но ако питате децата „Каква книга би си избрал/а?“, отговорът вероятно ще е „Забавна!“.

Какво прави забавните книги полезни?

Повишават мотивацията за четене

Забавните четива осигуряват позитивно и ободряващо взаимодействие с книгата, т.е. насърчават изграждането на навици за четене. Когато децата харесват онова, което четат, те просто искат да четат повече. Страниците отлитат неусетно една след друга, а това от своя страна повишава увереността им, че се справят като читатели.

Забавните книги имат силата да привличат и задържат вниманието на прохождащите читатели и да ги подтикват да търсят още и още подобни заглавия.

Децата обичат да се смеят!

Не бива да забравяме, че смехът има и терапевтична сила. Той облекчава болката по естествен път, като кара тялото да произвежда ендорфини. Смехът помага за намаляване на тревожността и хормоните на стреса, заздравява сърдечните мускули и подобрява имунитета.

Нека бъдем честни, децата съвсем не са безгрижни и винаги усмихнати. Дори напротив. От дистанцията на времето сме склонни да забравяме колко трудна е социализацията и непрестанната комуникация с над 20-30 души едновременно. Колко усилия се искат, за да се запомнят и следват правилата на учителя/училището/градината. Колко трудно е да бъдеш работоспособен и често в статично положение от сутрин до вечер и непрестанно да ти се налага да усвояваш нови знания. В тази палитра можем да добавим и извънкласните занимания, отговорностите вкъщи, отношенията с братята/сестрите и родителите.

Не, детството не е нито безгрижно, нито лесно. Затова малко смях в края на деня може да е онова, от което децата наистина имат нужда.

Хуморът дава сила

Когато децата прочетат за любим герой, който се подхлъзва и пада по особено смешен начин или прави множество грешки, преди да успее в нещо, те се чувстват облекчени да приемат собствените си страхове и колебания.

В смешните истории грешките се представят като неотменен спътник на успеха, желан от всеки от нас.

Знанието, че грешките всъщност са важни уроци, може да повиши увереността на младите читатели в собствените им възможности или поне да им вдъхне смелост да опитат нещо ново.

Героите, оказващи се в смешни или нелепи ситуации, са важни не само защото предизвикват смях. Всеки рано или късно изпада в неудобно положение и така за децата е лесно и естествено да се свържат с героите, да се асоциират с тях и съответно да се поучат по-добре от опита им.

„Добре че е майтапът, та да си кажем истината.“

Има теми, тежки за представяне и изговаряне. Както и такива, които предизвикват прекалено много емоции и заглушават разума. Поднасянето им с щипка умор сваля напрежението в двете страни на разговора и носи усещането за надежда и оптимизъм.

Такива теми могат да са смъртта, разводът, раздялата, загубата, насилието, пубертетът, наркотиците, сексуалните трепети и какво ли още не. Това са и темите, които често не обичаме да споделяме с никого. И точно затова книгата може да предразположи децата и и „отключи“ честния диалог с тях.

Хуморът подобрява ученето 

Шегата играе голяма роля в етапите на развитие на детето. Начинът, по който детето използва хумора, е отражение на неговите развиващи се когнитивни и езикови способности. Докато развиват любовта към четенето, забавните книги повишават грамотността (вкл. функционалната) и стремежа към знания, а фактите се запомнят много по-лесно.

Смехът свързва хората едни с други

Любимите ни моменти със семейството обикновено са моментите на забавление заедно.

Четенето на забавна книга с децата е чудесно прекарано съвместно време, сближава ни още повече, вследствие на което се повишава и доверието ни един в друг.

А когато децата споделят с приятели за свежи истории и герои, разменят четива и обсъждат заедно, изграждат по-дълбоки и значими връзки.

Разбира се, към забавните книги не се отнасят само комедийните заглавия и умишлено смешните сюжети. Във всеки жанр може да бъде внесен подходящ хумор – по-буквален или по-изтънчен според възрастта и зрелостта на читателите.

Какво прави забавните книги приятни?

За да не звучим назидателно и сухо, решихме да се допитаме и до децата. Те споделиха, че харесват смешните книги, но не изцяло шегаджийските, а тези, в които хуморът е вплетен в повествованието. Че ги предпочитат, когато:

  • са натоварени от уроци и занимания и искат да разпуснат,
  • са тъжни и имат нужда да се разведрят,
  • тъкмо са завършили някоя сериозна книга.

А дали забавните книги могат да бъдат и от полза? Децата ни увериха, че ползите от заглавията, богати на хумор, излизат извън подобряването на общото настроение. Някои деца помнят реални исторически и научни факти, научени без усилие между шегите и комичните ситуации. Други пък заимстват закачливи реплики, които използват в ежедневието си, включително за разбиване на леда при среща с нови връстници.

Интересно е и какво мислят децата за цялостния процес на четене. Всички без изключение споделиха, че след по-мудна, скучна или сериозна книга имат нужда от по-дълга пауза преди да вземат в ръце друго четиво. Ако пък книгата е била особено трудна за четене и не са я завършили, паузата е още по-голяма.

След забавна книга обаче готовността за ново заглавие е почти незабавна заради приятните асоциации, свързани с четенето.

Нещо повече, следващото заглавие не е нужно да бъде също весело – може да е съвсем различно.

Ако все още не сте убедени в качествата на хумора и непретенциозните (откъм послания и поуки) книги, то завършваме с няколко цитата, предоставени ни открито от децата. Не бива да забравяме, че именно те са основните читатели на детската литература и мнението им тежи колкото (ако не и повече от) това на родителите.

– – –

„Има много жанрове, които са доста скучни. А те (забавните книги) винаги са интересни. Не съществува скучна забавна книга, а учебниците по история си съществуват.“

/Андрей/

„Докато чета сериозни книги, съм в някакво напрежение, винаги мисля какво може да стане. С някои по-страшни се запитвам дали да продължа да чета. При забавните чета наред и не усещам кога книгата е свършила.“

/София/

„Някои по-сериозни книги отегчават от живота. Особено от списъка има супер скучни. Веселите разведряват и са по-интересни.“

/Ваяна/

– – –

Оставяме ви с някои от книгите, препоръчани от малките читатели.

 

 

Снимки на корицата и в статията: Pixabay