Вълшебната флейта

Посещението на опера е магическо събитие, а когато става дума за „Вълшебната флейта” на велик композитор като Волфганг Амадеус Моцарт, удоволствието е пълно.

Как обаче да обясним простичко, но интригуващо на децата си смисъла от слушането на класическа музика? Как да представим очарованието на оперното представление – притихналата зала, великолепните декори и завладяващата музика?

С тази задача се е заел и успешно се е справил австрийският автор Марко Зимса. Историята във „Вълшебната флейта” е представена кратко, но увлекателно.

Принц Тамино се изгубва гората и е нападнат от огромна змия. От нея го спасяват три от дамите на Царицата на нощта. Тя го изпраща да спаси дъщеря й Памина, отвлечена от Царя на слънцето – Зарастро. Наградата е ръката на принцесата, а след като вече е видял портрета й, на влюбения Тамино друга награда не му е нужна.

Смелият принц няма да е сам в трудното начинание. За негов помощник Царицата изпраща птицеловецът Папагено. Той е неподражаем образ, облечен като човек-птица и притежава панова флейта, която омайва птиците. Трите дами дават на Тамино вълшебна флейта, а на Папагено вълшебни сребърни звънчета, които да използват в случай на нужда. Двамата ще трябва да минат през много опасности и изпитания, за да докажат любовта си.

Освен увлекателно преразказаното либрето на операта, комплектът (книга+CD) включва и някои полезни пояснения. Например, кои са основните мъжки и женски гласове в оперното пеене и как звучат те, какво е оркестрина, увертюра, ария. На подходящите места Зимса е обяснил какви чувства и настроения предава композиторът с музиката и как става това.

Пъстрите илюстрации на Дорис Айзенбургер са идеалното допълнение към музиката и привличат погледа още с разгръщането на книгата.

Дискът включва изпълнения на ключовите моменти от операта, които са номерирани в самия текст. Така е лесно да прескачате от текст и илюстрации към музика. Накратко: очаква ви наслада за почти всички сетива.

Трябва да призная, че от издателство „ЕМАС“ са свършили отлична работа. Книгата е чудесно оформена – голям формат, с твърди корици, хубава хартия и диск. Точно като за деца. Или пък не само за тях?

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.