Вълкан пътешественик

Обичате ли да пътувате? Отегчавате ли се и често ли ви обзема копнеж по пътешествията? Вълнуват ли ви непознатите места?  Ако отговорите ви са 3 „да“, значи знаете как се чувства главният герой от детската книжка на френската писателка Ориан Лалман „Вълкът, който искал да обиколи света“ (изд. Колибри) .

Вълкан с дълга-предълга муцуна и любопитни очи е обзет от скука в родната гора и дори приятелите му не могат да го развеселят. Решението? Заминава да пообиколи света! Париж, Лондон, Италия, Хималаите, Египет, Кения, Австралия, Китай. Приятелите му получават пощенски картички от различни далечни места. Същевременно вълкът пътешественик някак успява да се забърка и в нежелана любовна история.

Приключенията на Вълкан са разказани в стихотворна форма, макар това не винаги да личи на български. Малките читатели у дома с интерес разлистваха страниците, обикаляха света с черния любопитко и научиха за най-известните забележителности. Четенето често се отклоняваше в търсене на допълнителна информация за някои от местата и интересни разговори.

Пъстрите и закачливи илюстрации на Елеонор Тюилие привлякоха и развеселиха малки и големи. Поради характерния й стил видът на някои от животните е трудно да бъдат разпознат, но това е само повод за дискусии и фантазиране с децата.

============================================================================

„Вълкът, който искал да обиколи света“ е забавна книжка, която можете да използвате по различни начини. Освен за съвместно четене с родителите, книгата е подходяща за самостоятелно четене от неуверени читатели, които нямат да бъдат затруднени от прекалено много текст и сложни думи. Ако имате деца на различна възраст, винаги можете да използвате и изпитаната тактика голямото да чете на малкото.Wink

Автор: Лора Филипова