В търсене на златото на Чингис хан

Монголската империя в краката на Чингис хан…

Огромни територии, подчинени на Господаря на безкрайното море…

Сурови битки в степите, пиршества за победителите и гроб. Гробът на самия Чингис хан, който и до днес вълнува въображението на историците с несметните си богатства. Гроб, превърнал се в „ик коринг“ (голямо табу), който обаче любопитните детективи Ким, Леон, Юлиан и Киа решават да открият… Чрез Темпус, естествено!

Тримата приятели и египетската котка потеглят на дълго пътешествие назад във времето, за да си обяснят несъответствията, които откриват в „Тайната история на монголите“. Изпълненото с опасности приключение ги връща точно в годината, в която Чингис хан умира. Но дали смъртта му е причинене от падане от кон…една година по-рано или има нещо още по-тайно, скрито от хорските очи, решават да разберат децата. А най-вълнуващият въпрос си остава търсенето на гроба на гур хана.

Изхвърлени от Темпус в пещера в степите, децата поемат накъдето им видят очите, надявайки се да открият армията на великия вожд. За нещастие, детективите попадат право в ръцете на ужасния търговец на роби Мангу. Негови пленници, в крайна сметка те се озовават в стана на Чингис хан в разгара на подготовката. Подготовка за решаващата битка с тангутите.

Е, дори и Кьоке Тенгри не винаги е способен  да помогне. Силата понякога не може да устои на любовта. А любовта събаря, разрушава, дори убива…

Да, така е, Чингис хан наистина умира. От какво, ще трябва да разберете сами. Оттук обаче тръгва и голямото търсене на малките детективи – къде ще бъде погребан великият владетел… Съкровища, монголи на последен поход, шаман. Планини, буйна река и предателство. Последна битка за златото на хана. Летящ огън. Тъмнина.

Понякога май не е хубаво всички загадки на историята да бъдат разбулвани. А дали детективите успяха да се върнат в Зибентан, оставям на вас да разузнаете 🙂

Не пропускайте да се включите в най-вълнуващата игра „Читателска щафета 2“. Ако прочетете само още 3 книжки, сте готови да спечелите страхотни награди – изненади! Вижте всички подробности тук.

[club]