В света на буболечките с Фердо Мравката

Готови ли сте да се смалите колкото мравка и да тръгнете на пътешествие из света на мравките, бръмбарите, охлювите, скакалците, калинките, вонещиците и безброй други насекоми? „Фердо Мравката” на чешкия автор и художник Ондржей Секора е идеалната машина за такова пътуване. И ако смятате, че ще си умрете от скука, Фердо набързо ще ви покаже, че грешите!

„Писта-а-а-а!” А, ето ви го и Фердо! Той е една чудесна мравка с доста необичайни навици – ходи с раница на гърба и кърпа около врата, спуска се с шейна и е майстор по всичко.

Начало на приключенията му е неговото смело бягство от кибритената кутийка, в която го залавя едно момче. После на Фердо му се случват най-различни неща – язди охлюв, прави играчки за многобройните деца на госпожа вонещица Червендалка, хвърля ласо с бръмбара Торбалан, залавя и опитомява див скакалец жребец. Но особено фатално се оказва запознанството му с красивата Калинка-Малинка.

Каква е историята на една влюбена до уши мравка? Това най-добре ще ви разкаже и покаже Ондржей Секора. Точно така – забавните илюстрации в книгата са на самия автор!

В различните насекоми от книжката ще разпознаете познати типове човешко поведение. Ще срещнете и не много похвални човешки чувства – завист, самохвалство, отмъстителност, неблагодарност, но и някои достойни за уважение – приятелство, смелост, работливост и щедрост. Но най-вече ще се забавлявате с щурата мравка и нейните перипетии.